<p>Utekjøkken er en het hagetrend for tiden. Her er en eksklusiv variant hvor det er brukt skifer til å bygge inn grill, vask og skap. Foto: Minera</p>Utekjøkken er en het hagetrend for tiden, her representert ved Ofyr-grillen som var en av mange spennende nyheter på årets Hagemesse.Drivhus/utestue er en tydelig hagetrend. Foto: tilboligen.noDrivhus/utestue er en av tidens store hagetrender. Foto: tilboligen.noKlassisk drivhus. Foto: tilboligen.noTråkkheller strammer opp uterommet.Utefliser og naturstein er en fin måte å skape rom uten for mye vedlikehold.Systemgulv med justerbare modulære støtter som kan tilpasses de fleste typer gulv.

Utekjøkken og vedlikeholdsfri uteplass er blant årets heteste hagetrender

Utekjøkken, drivhus og vedlikeholdsvennlige flater i hagen seiler opp som hete hagetrender denne sesongen.

Hagen, som har blitt en forlengelse av stuen, skal være vedlikeholdsfri, deles inn i soner og skal være et sted for velvære og rekreasjon. Vi flytter kjøkkenet ut med ferske grønnsaker som gjerne får vokse i solveggen eller i et drivhus. Sommerkvelden forlenges med varmelamper og utebelysning. Dette er trendene for hagen i år, ifølge en pressemelding fra Modena.

Topp 5 hagetrender

1. Utekjøkken og drivhus

2. Vedlikeholdsfrie flater

3. Hagen inndelt i soner

4. Utebelysning

5. Tråkkheller/systemgulv

Hagen har blitt mer personlig. Den største luksus vi har i dag er tid, noe våre planter og grønnsaker representerer. Ferie er forbundet med avkobling og avstressing og flere legger sommerferien til egen hage. Det ligger derfor en stor verdi i å investere i hagetrendene.

Utekjøkken og selvdyrking

En spennende nyhet på årets hagemesse på Lillestrøm var OFYR-grillen, med et design som gjør at den fort kan bli grillfestens midtpunkt.

Mange ønsker seg italiensk pizzaovn eller grill med god benkeplass og en liten vask. I tillegg  er det helt i tiden å plukke selvdyrkede grønsaker og frukt rett fra hagen, gjerne mens kjøttet freser på grillen.

–Du trenger ikke å være en dyktig gartner og investere i dyre drivhus for å få grønnsakene til å gro. Sett en krukke med tomatplanter ved solveggen og gi den vann. Den største hagetrenden for tiden er utekjøkken og dyrke egen mat, sier trendforsker Rikke Skytte,hos Pej-gruppen scandinavian trend institute.

Utekjøkken er en het hagetrend for tiden, her representert ved Ofyr-grillen som var en av mange spennende nyheter på årets Hagemesse.

Vedlikeholdsfri uteplass

Vi ønsker å bruke tid på kos og hygge, og ikke for mye på vedlikehold. Utefliser og naturstein er en fin måte å skape rom uten at det må for mye vedlikehold til. Uteplassen skal være minst mulig jobb, gjerne i form av varig og vedlikeholdsfri stein og heller.

Systemgulv med justerbare modulære støtter som kan tilpasses de fleste typer gulv. Foto: Modena

– Vi selger mye av systemgulv med justerbare modulære støtter som enkelt tilpasses til de aller fleste typer gulv. Ingen bygningsmessige endringer er nødvendig. Du trenger ikke lim, primer eller fugemasse. I tillegg er det tilnærmet vedlikeholdsfritt og jobben kan du gjøre selv – kanskje derfor det har blitt så populært, sier Tommy Ivesdal, innkjøpsleder i Modena Fliser.

Tråkkheller kan stramme opp uterommet. Foto: Modena

Skiferheller

Skifer er et bærekraftig materiale som er som skapt for det norske været med varme, kulde, regn og sol. Ikke bare er det praktisk, men designmessig kan det med små grep gi hagen et løft. Norsk og svensk skifer er nesten vedlikeholdsfritt og hever kvaliteten på hagen.

– Hagedesign er for mange viktig og vi opplever en økt interesse for nye måter å bruke skifer på. Tradisjonelt brukes mye bruddskifer med ujevne kanter, men vi ser en økende interesse for heller og renere linjer, sier Ane Gorset, salgs- og markedssjef i Minera Skifer.

Skifer er enkelt å vedlikeholde. Foto: Minera

Takhage og pergola

Vi bruker mer penger på uterommet enn før, og investerer i vedlikeholdsfrie designmøbler og utekjøkken. Mange får hjelp av landskapsarkitekter til å designe drømmehagen som deles inn i soner med plass til lek og moro, utemiddag og rekreasjon. Med en pergola eller overbygg forlenger du sommerkvelden.

–Ta gjerne med planter og tekstiler fra stuen ut og innred uteplassen med, møbler, interiør tepper og puter. Mange av de grønne plantene vi har inne trives godt ute om sommeren. Av utemøbler er den største trenden bambus og flettede møbler. Vi mikser gjerne betong og grovt tre. Investerer du i en god varmelampe og utebelysning kan du sitte ute selv når det blir mørkt og kaldt, sier Rikke Skytte.