Nye Vålerenga stadion på Valle Hovin står om få måneder klar til bruk.

Snart i mål med Vålerenga Stadion

Vålerengas nye stadion er starten på en storstilt utvikling av Valle Hovin-området øst i Oslo.

Den flotte arenaen, som ligger vegg i vegg med skøytebanen Valle Hovin, skal ferdigstilles i august. Ikonet Vålerenga fikk i 2008 kjøpt tomta for en krone av Oslo kommune, og som en del av finansieringen av den nye fotballbanen, ble store tomtearealer solgt videre til NCC og Selvaag Bolig.

– Jeg gleder meg veldig til at Vålerenga spiller sin første seriekamp her på Valle Hovin, sier daglig leder Stig-Ove Sandnes i Vålerenga kultur- og idrettspark.

– På tomta mellom Helsfyr Atrium og Helsfyr Panorama, som grenser til stadion og Strømsveien, skal NCC etablere 60.000 kvadratmeter med næringslokaler. Ved siden av denne tomta, skal Selvaag Bolig sette opp 350 boliger, sier daglig leder i Vålerenga kultur- og idrettspark AS, Stig-Ove Sandnes til Byggeindustrien.

Idrettsskole
Utdanningsetaten i Oslo kommune etablerer Valle Hovin videregående skole i lokaler inne i hovedtribunen på Vålerenga stadion, som ruver 25 meter over gressmatten. Skolen har idrettsfaglige retninger, med hovedvekt på fotball, den ferdigstilles den 1. august og tar imot 500 elever i august ved skolestart.

– Klasserommene vil bli brukt som VIP-rom til Vålerenga, og elevene får treningstider på banen, sier Sandnes.

VIF-torg
På sørsiden av stadion etableres et åpent, men intimt inngangsparti med Torget. Her blir det 3.200 kvadratmeter med næringslokaler som skal huse ulike fasiliteter.

– VIF-sjappa skal inn her, samt en pub som drives av Klanen og Vålerenga-huset. Vi har dessuten avtale med den private barnehageaktøren Ulna AS. Lokaler med et areal på rundt 1000 kvadratmeter står foreløpig uten leietakere. Tanken er å etablere et offentlig treningssenter her, men per i dag er vi ikke i mål med disse planene, sier Sandnes.

– Attraktivt område
Byggingen av Selvaag-boligene, bare et steinkast unna Vålerenga stadion, er i full gang. Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig ASA, opplyser at det blir en god miks av større og mindre leiligheter i de fire blokkene med opptil seks etasjer.

– Den første blokken står innflytningsklar neste høst, mens hele prosjektet skal ferdigstilles i løpet av 2019, sier Schumann til Byggeindustrien.

Han ser for seg et flott boligområde på Valle Hovin, og fremhever den sentrale beliggenheten.

– Dette er et attraktivt område med en fin tomt, med kort gangavstand til T-banen på Helsfyr, sier Schumann.

– Etterlengtet skøytehall
Området kan innen få år også få en ny storstue. Forprosjektet til en skøytehall på gamle Valle Hovin stadion er nå inne i sluttfasen. Det er Kultur og Idrettsbygg Oslo KF som er ansvarlige for gjennomføringen av dette. Pir II/Nuno Arkitekter er utførende arkitekter, mens Hjellnes Consult har ansvaret for tekniske beregninger.

 Vålerenga Stadion

- Totalkostnad: 760 millioner kroner eks. mva.
- Ferdigstillelse skole/arena: 1. august/1. september 2017.
- Tilskuerkapasitet: 17.000, hvorav 15.500 sitteplasser.
- Antall p-plasser under Tribune øst: 86.

– Vi har vært igjennom en evaluering av romprogrammet, og forprosjektet ventes fullført for en ekstern revisjon i løpet av mai måned. Denne ventes å ta cirka tre måneder, slik at prosjektet kan legges frem politisk i løpet av august, sier leder av interesseorganisasjonen for Valle Hovin ishall. Vi håper at en etterlengtet innendørs skøytehall kan stå klar til 2020-sesongen, sier Henning Hagelund til Byggeindustrien.