Foto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste BérangerFoto: Jean-Baptiste Béranger

Se badstu-egget som skal varme beboerne i Kiruna

Det svenske boligbyggelaget Riksbyggen har satt opp en badstu som mest av alt ser ut som et kjempeegg fra verdensrommet, i den flyttede gruvebyen Kiruna.

Byggeindustrien kunne i sin niende papirutgave i fjor skrive om den svenske byen Kiruna som fysisk må flyttes slik at gruveselskapet LKAB kan hente mer jern ut av grunnen under byen.

Les reportasjen her.

«Solar Egg» er tenkt som et sosialt tiltak for en by som står overfor store utfordringer rundt flytting og gjenoppbygging av en bykjerne tre kilometer fra der den opprinnelig stod.

Både offentlige bygg, handel, næring og boliger for omtrent 6.000 mennesker går med i flyttelasset når Kiruna re-lokaliseres.

Solegget er designet av kunstnerduoen Bigert & Bergström, og skal både gi innbyggerne i Sveriges nordligste by et varmt sted å møtes, samt symbolisere en slags gjenfødelse for Kiruna.

Prosjektet har fått internasjonal oppmerksomhet, med oppslag i arkitektur- og designtidsskrifter som Inhabitat, Designboom, Dexiner og Dezeen.

– Det er fantastisk morsomt at Solar Egg har fått så stor oppmerksomhet, mer enn vi turte å drømme om. Det er unikt i Riksbyggens historie at et prosjekt får internasjonalt gjennomslag, sier markedssjef Mathias Sandberg i Riksbyggen i en pressemelding fra boligbyggelaget.

Video: Dezeen