Landets kommuner viktige for byggenæringen

Landets over 400 kommuner er samlet sett en av byggenæringens største kunder - og de er ikke minst viktige for å opprettholde sysselsettingen til en lang rekke virksomheter rundt om i hele landet.

Byggenæringen er landets største distriktsnæring. Alle landets kommuner, bygder og tettsteder har flere virksomheter knyttet til byggenæringen hos seg – og er dermed en viktig arbeidsgiver og verdiskaper for alle deler av landet. Det at kommunenes økonomi er i bedring, og at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett torsdag la frem et forslag om å øke kommunenes inntekter med mellom 4,3 og 5,3 milliarder kroner i 2018, vil også få betydning for byggenæringen. Deler av kommunenes disponible midler vil gå til bygging av barnehager, skoler, sykehjem og andre typer bygg og anlegg – og det er samlet sett meget betydelige midler som hvert år brukes av landets mange kommuner.

Hvordan kommunene bruker disse investeringsmidlene og ikke minst innkjøpsmakten er viktig på mange måter. Med et så stort mangfold det finnes blant landets kommuner, fra Oslo til kommuner med rundt 1.000 innbyggere, er det selvsagt store variasjoner rundt hvor mye kompetanse og erfaring man har fra å gjennomføre større kommunale investeringer. I tillegg til å sikre kommunene gode prosjekter til en riktig pris er det også slik at kommunene faktisk har mulighet til å bruke handlingsrommet de har innenfor det offentlige anskaffelsesreglementet til å sikre seg seriøse virksomheter til å utføre jobbene, som er viktige både på lokalt og nasjonalt nivå. Og det er ikke minst viktig at man velger aktører som fokuserer på seriøsitet og oppbygging av kompetanse, blant annet gjennom bruk av lærlinger. Det er nokså strenge regler rundt hvordan det offentlige innkjøpsreglementet fungerer, men det finnes også muligheter om man kjenner regelverket godt nok.

Her er det selvsagt viktig at hver enkelt kommune sørger for at denne kompetansen finnes – og om den ikke skulle gjøre det – må man skaffe seg slik kunnskap enten fra andre kommuner eller øvrige virksomheter. Det er enormt viktig å kjenne dette regelverket og ikke minst se til at det benyttes på en best mulig måte. Hvordan kommunene gjennomfører sine innkjøp kan ikke minst ha helt avgjørende innvirkning på det lokale næringslivet – samt for utviklingen av hele byggenæringen – og hvordan den skal bygge opp og videreføre viktig fagkunnskap. Landets kommuner er kanskje de viktigste oppdragsgiverne for de mindre virksomhetene i byggenæringen, og da er det også viktig at kommunene kjenner sin innkjøpsmakt og bruker den fornuftig.