Arne Giske

Giske forventer høy Veidekke-aktivitet

Konsernsjef Arne Giske forventer at Veidekke-skuta vil holde høy fart gjennom hele 2017.

Ordrereserven ved utgangen av første kvartal er på hele 27,4 milliarder kroner, noe som er opp 12 prosent fra årsskiftet. Ikke minst er aktiviteten høy i boligmarkedet. I første kvartal solgte de boliger for 1,8 milliarder kroner.

– Vi har en veldig god boligportefølje, på 2.100 enheter - hvor 90 prosent er solgt. Dette vil gi gode inntekter og mange oppdrag for entreprenørenhetene i tiden fremover, sier Arne Giske.

Over 1.500 nye boliger skal ha salgsstart i løpet av 2017.

– To tredjedeler av disse vil komme i Sverige, som for tiden har et veldig sterkt boligmarked. I tillegg har vi en god posisjon i Oslo, sier han.

Blant annet prosjektet Middelthunsgate 15-17, som de utvikler sammen med OBOS, begynner nå å nærme seg salgsstart.

– Vi forventer at første byggetrinn vil bli lagt ut til salg i løpet av høsten. Vi opplever stor interesse rundt dette prosjektet – hele 5.000 personer har satt seg på venteliste, påpeker Giske. Her skal det utvikles 360 leiligheter.

Nylig vant Veidekke også en omfattende konkurranse om å være med å utvikle Ulven-området i regi av OBOS.

Stor tomtebank
I hele Skandinavia har de en tomtebank på 17.000 enheter – med en snittpris på 8.500 kroner per kvadratmeter.

– Vi ser en nå viss utflating i boligmarkedet i Oslo. Prisnivået er nå høyt, noe som gjør at det tar noe mer tid å få forhåndssalget på plass, men vi tror dette er en god og sunn utvikling. Boligmarkedene i både Norge og Sverige har opplevd en kraftig vekst de siste årene, med stor etterspørsel og høye priser, legger Giske til.

Bredde
Også innen entreprenørdelen i konsernet forventer han høy aktivitet i tiden fremover.

– Det skandinaviske markedet er enormt og sterkt voksende – totalt er det på rundt 900 milliarder kroner. Boligmarkedet er klart størst, men både Norge og Sverige har betydelige ambisjoner innen anlegg, så vi ser store muligheter, legger Giske til.

Innen Veidekke Entreprenør hadde de en ordreinngang på ni milliarder i dette kvartalet, nest høyest i historien. I løpet av kvartalet hanket de inn hele 450 prosjekter til en verdi på over ti millioner kroner. Gjennomsnittsprosjektet ligger på 95 millioner kroner.

Konsernsjefen påpeker at entreprenørdriften i hovedsak går bra, men at det også er noen steder man må gjøre tiltak.

– Vi har en marginutfordring i Sverige, men det går riktig vei. Vår norske entreprenørvirksomhet har totalt sett vist en viss nedgang i sum. Store deler av landet har gode prestasjoner, med marginer over fem prosent, men vi merker motbør på Sør-Vestlandet. Her er det volumutfordringer som følge av oljenedgangen, og det merker vi også på lønnsomheten, sier Giske, som peker på at det er gjennomført forbedringstiltak.