Direktør for energi i Metier, Ragnar Ek.

Metier-undersøkelsen: Flere prosjekter som mislykkes i år enn i fjor

600 svarere i prosjektledelsesekspert Metiers årlige undersøkelse rapporterer i betydelig lavere grad at de leverer på tid og kostnad i år enn de gjorde i fjor.

Det er et av hovedfunnene i Metier-undersøkelsen, som prosjektledelsesleverandøren presenterte under Metier-konferansen i Oslo torsdag.

Metiers energidirektør Ragnar Ek la frem resultater fra undersøkelsen under sitt innlegg «Hvordan står det til med prosjektmodenheten i Norge, og hva er veien videre?».

Ek påpekte blant annet at også i år ser det ut som om deltakerne i undersøkelsen vurderer sin egen prosjektmodenhet som høyere enn den er. Bedrifter innen bygg og anlegg er de som selv mener de er best, med 73 prosent som svarer at organisasjonens prosjektmodenhet er høy.

Ikke så gode

Over halvparten av deltakerne i undersøkelsen rapporterer at de er gode på planlegging, kostnads- og fremdriftsstyring.

– Dette er et paradoks når vi ser på andelen som rapporterer at de leverer på kostnad og tid i prosjektene, påpekte Ek.

Undersøkelsen viser en tydelig nedgang i antallet som leverer prosjekter til riktig tid og pris fra sist undersøkelse i 2016. Kun 26 prosent av deltakerne sier de leverer i over 80 prosent av prosjektene. Dette er en kraftig nedgang fra fjorårets 43 prosent. Nedgangen er også tydelig på andelen som leverer til riktig kostnadsnivå, hvor 27 prosent lykkes mer enn 80 prosent, ned fra 35 i fjor.

Bygg og anlegg bedre

Nesten en tredjedel rapporterer at de lykkes i under halvparten av prosjektene. Også her er situasjonen verre enn i fjor.

Administrerende direktør Halvard Kilde i Metier.

– Denne nedgangen er noe vi ser går igjen i internasjonale undersøkelser også. Mye av årsaken er økende mengde prosjekter, og at prosjektene er større og mer komplekse, sa Ek.

Bygg og anlegg scorer jevnt over bedre enn de andre bransjene Metier har spurt, med 35 prosent, høyeste andel i undersøkelsen, som rapporterer om mer enn 80 prosent vellykkede prosjekter på pris. 41 prosent sier at mer enn 80 prosent av prosjektene gjennomføres til riktig tid, og mer enn halvparten sier at mer enn 80 prosent gjennomføres til riktig kvalitet.

Ek trakk frem fire hovedmomenter fra undersøkelsen:

  1. Antall prosjekter som lykkes, går ned
  2. Man er ikke så moden på prosjekter som man tror
  3. De som lykkes, er de som har fokus på å forbedre prosjektvirksomheten
  4. Det er for lav modenhet innen prosjekteierstyring, program- og porteføljestyring

Administrerende direktør Halvard Kilde åpnet konferansen, som hadde tema «The turning point», eller vendepunktet, for å fokusere på nye digitale verktøy og nye måter å bygge på.