Regjeringen Solberg har i flere år prioritert lese-, skrive- og regneopplæring blant de minste elevene som en hovedsatsing. Foto: Frank May / NTB scanpix

Mange lekkasjer fra revidert statsbudsjett

Regjeringen deler utvalgte poster fra revidert nasjonalt budsjett i forkant av framleggingen, som mer til politiutstyr, asylbarn, strandrydding og forskning.

 Fakta om hva som er kjent fra revidert nasjonalbudsjett

* For å få bygget flere og bedre sykehjemsplasser vil regjeringen sette av ytterligere 2,15 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.

* 840 millioner kroner i nye skattelettelser til pensjonister. Pengene går til å løfte satsen i minstefradraget med 2 prosentpoeng.

* 200 millioner ekstra til tidlig innsats i skolen

* 80 millioner til økt tilskudd for norske sjøfolk på NIS-registrerte skip.

* 57 millioner kroner til tettere oppfølging av langtidsledige.

* 48 millioner til skredtiltak i Longyearbyen. Av dette foreslås 20 millioner kroner bevilget til NVE over Olje- og energidepartementets budsjett til skredsikring. 28 millioner kroner foreslås bevilget til Statsbygg.

* 40 millioner kroner til rehabilitering av teateret Den Nationale Scene i Bergen.

* 26 millioner kroner til nedslakting av villreinstammen på Nordfjella, for å hindre spredning av skrantesyke-smitte.

* 25 millioner til forprosjektering av rehabilitering av bygg ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

* 20 millioner kroner til utdannelse av 75 nye fengselsbetjenter årlig.

* 17 millioner kroner mer legges i potten til opplæring i grunnleggende ferdigheter på landets arbeidsplasser.

* 10 millioner til å prosjektere scenekunst i sentralbadet i Bergen.

* Nordområdesenteret ved Nord universitet får økt rammebevilgningen fra 10 til 14 millioner kroner.

* Regjeringen vil bevilge 5,2 millioner kroner til et nytt IKT-system for registrering av celleprøver i livmorhalsprogrammet.

* 2 millioner til dyrevernspoliti i Østfold.

* Ytterligere ett nytt politihelikopter i tillegg til de to som ble bevilget over statsbudsjettet, summen for dette er ikke oppgitt.

Regjeringen gir et tilskudd på sju millioner kroner til arbeid mot marin forsøpling, i tillegg til de 35 millionene som ble bevilget i inneværende års statsbudsjett, heter det i en pressemelding fra Miljødirektoratet.

– En av de største miljøutfordringene globalt er forsøpling av havet, og dessverre blir det mer av det. Marin forsøpling og spredning av mikroplast i havet forverrer det marine økosystemet, naturmangfoldet og en bærekraftig utvikling, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Politiutstyr

Også politiet får mer penger, med forslaget om 100 millioner kroner ekstra til utstyr, ifølge Aftenposten.

– Det handler om alt fra jakker til iPader og iPhoner, men særlig gjelder det selvfølgelig å få oppgradert bilparken, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp).

Svalbard

Regjeringen har i revidert budsjett også bevilget 12 millioner kroner ekstra til forskningsmiljøet på Svalbard, skriver avisa Nordlys.

– Forskermiljøet i Ny-Ålesund er verdensledende. Bygningsmassen har begynt å skrante, og da er det flott å kunne bidra til bedre rammer rundt forskningsmiljøet, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Regjeringen har allerede bevilget 20,5 millioner kroner til et nytt forskningsbygg i Ny-Ålesund.

Asylbarn

Ifølge Dagbladet vil regjeringen bruke 120 millioner kroner ekstra på enslige mindreårige asylsøker. Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) og barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) vil bruke millionene på sju konkrete tiltak for å «bedre situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere» med en gang.

Tiltakene innebærer flere psykologer, mindre flytting mellom mottak, midler til å redusere traumerelaterte psykiske plager og tettere psykisk oppfølging.

Skattelette

Regjeringen vil også innføre skattefradrag for investeringer i selskaper og varsler i revidert nasjonalbudsjett utsatt skatt på aksjeopsjoner.

Ifølge Dagens Næringsliv skal ordningene stimulere til påfyll av privat kapital i selskaper og lette skattebelastningen for gründere.

– Ordningen med skattefradrag innføres etter et forslag fra Venstre vedtatt i Stortinget for å bidra til mer risikovillig kapital i gründerselskaper. Vi la fram en gründerplan i 2015 som vi har fulgt opp med mange gode tiltak, men vi ser at vi fortsatt strever med å få nok risikovillig kapital inn i selskapene, sier næringsminister Monica Mæland (H).