Illustrasjonsfoto

Vil spre kompetanse om bygningsfysikk for å hindre fukt

Mange skader på norske bygg er relatert til fukt, med de negative konsekvensene det får for bygningsdeler og inneklima. Det er obligatorisk, uavhengig kontroll av bygningsfysisk prosjektering og utførelse for å redusere fuktskader.

På Byggenæringens nettskole ble det nylig lansert et nettkurs som omhandler nettopp dette.

Bygningsfysikk handler om de fysiske prosessene knyttet til varme-, luft- og fukttransport i bygningskonstruksjoner. Bygningsfysikk er i dag et eget ansvarsområde i SAK10, og det er obligatorisk uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse i alle nye prosjekter i tiltaksklasse 2 og 3.

- Vi vet at en stor andel av alle skader i bygg er relatert til fukt. Å få ledet vekk nedbør og overflatevann uten at dette trenger inn til fuktømfintlige materialer er svært viktig for levetiden til bygningsdeler. Forståelsen av hvordan innvendig fukttilskudd påvirker risiko for kondens er viktig for et godt inneklima, sier sivilingeniør i avdeling for bygningsfysikk i Norconsult, Ingve Olai Ulimoen, som er foreleser på nettkurset, i en pressemelding.

- Min erfaring er at det er flere rettsaker og tvister om bygningsskader relatert til bygningsfysikk og fukt enn det var tidligere. Med økt kompetanse om bygningsfysikk ville nok antall skader gått ned – uten at jeg vil anslå omfanget, sier Ulimoen.

I samarbeid med Faggruppen for Bygg og anlegg (Tekna/NITO), lanserte Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) nylig nettkurset; Bygningsfysikk – uavhengig kontroll – på Byggenæringens nettskole.

- Vi har tro på denne typen kurs, og ikke minst at det er en avsluttende prøve hvor du får testet hva du har lært, sier Tor Børre Mosland, som er fagsjef Bygg i Tekna.