Per Brevik, direktør for alternativt brensel og bærekraft i Heidelberg Cement Norway - Norcem, og Jan Eklund, markedsdirektør i ÅF Advansia.

ÅF Advansia skal hjelpe Norcem med karbonfangst i Brevik

Norcem og ÅF Advansia har signert kontrakt for konsept og forprosjekt for et demonstrasjonsanlegg for karbonfangst ved Norcems sementfabrikk i Brevik.

Prosjektet skal foregå fra 2017 til midten av 2018. Hovedleveransen fra konseptstudien skal blant annet vise hva et fullskala anlegg for karbonfangst vil koste.

ÅF Advansia skal lede konsept og forprosjektet i samarbeid med Norcem. Leverandør av karbonfangstteknologien er Aker Solutions, Norconsult er ansvarlig for civilarbeidene og Norsk Energi og FLSmidth er med på arbeidet med integreringen mellom sementfabrikken og karbonfangstanlegget. Teknologien er allerede testet ved Norcems fabrikk i en mindre skala på den aktuelle røykgassen og resultatene ser lovende ut. Forprosjektet fører forhåpentligvis frem til realisering av et fullskala anlegg for karbonfangst hos Norcem.

- I prosjektet stiller ÅF Advansia med kompetanse på prosjektledelse, grensesnitt, HMS/KS, kostnadsestimering, fremdriftsplanlegging og dokumentkontroll. Kontrakten mellom Gassnova og Norcem ble signert 4.mai så nå er vi glad for å kunne gå ut med nyheten at Norcem valgte ÅF Advansia som sin «huskonsulent». ÅF Advansia har ansvaret for å følge opp arbeidene på civil, karbonfangstanlegget og integreringen fabrikk og fangstanlegg. Prosjektet er delt opp i to faser, konsept og forprosjekt, begge med hensikt å minimere risiki rundt kostnadsestimatet, sier Åse Marit Hansen, prosjektleder i ÅF Advansia i en pressemelding.

Norcems sementfabrikk i Brevik er sammen med Yaras ammoniakkfabrikk i Porsgrunn og energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo valgt ut som mulige anlegg for fullskala fangst av karbon. Planen er at karbonfra ett eller flere av disse anleggene skal fraktes med skip til et mellomlager. Deretter skal karbon føres i rørledning ut til et lager under havbunnen i Nordsjøen. Statoil har søkt om å få transportere og lagre karbon fra anleggene.

Norske myndigheter har satt av 360 millioner til dette arbeidet i 2017. Arbeidet ledes av statsforetaket Gassnova. Målet er å få realisert minst ett demonstrasjonsprosjekt i full skala innen 2020. Etter planen vil ett, to eller tre fullskala anlegg for karbonhåndtering kunne stå ferdig i 2022.