Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

73 mister jobben etter MHA Entreprenør-konkurs

I sitt 40. år er den tradisjonsrike Oslo-bedriften MHA Entreprenør slått konkurs. 73 ansatte mister jobben.

– Akkurat nå er jeg så lei meg at jeg ikke ønsker å kommentere saken, sier daglig leder i MHA Entreprenør, Harald Askautrud, til Byggeindustrien.

Bedriften ble etablert i 1977 og var opprinnelig en malervirksomhet. Senere har firmaet utviklet seg til en entreprenørvirksomhet som dekker flere fag med egne ansatte.

Harald Askautrud og Askautrud Holding tok 14. februar i år over kontrollen igjen i selskapet han selv hadde startet.

Sammen med flere investorer skulle Askautrud lede håndverkerbedriften inn i en ny fase med fokus på spesialiserte entreprenøroppgaver.

– Det er ikke lett for en person som meg å holde meg unna manesjen. Nå så jeg muligheten for å drive selskapet jeg startet igjen, sa Askautrud i en pressemelding for noen måneder siden.

Var permittert

Advokat og partner i Wikborg Rein, Leif Petter Madsen, er bobestyrer.

Ifølge bobestyrer Leif Petter Madsen i advokatbyrået Wikborg Rein betyr konkursen at 73 ansatte mister jobbene sine.

– De ansatte har vært permittert inntil det ble åpnet konkurs, men hvor lenge de har vært ute av arbeid har jeg ikke oversikt over nå. Entreprenøren hadde noe arbeid som var i gang, men i forrige uke stoppet alt opp og de hadde i realiteten innstilt virksomheten, sier Madsen, som skal besøke bedriften i løpet av mandagen.

– Før jeg har vært der, har jeg ikke ytterligere opplysninger å komme med, sier bostyreren.

Eksplosiv vekst
Ifølge Proff.no hadde MHA Entreprenør en eksplosiv vekst fra 2007 da omsetningen lå på i overkant av 30 millioner kroner, til 2014 da selskapet omsatte for 270 millioner kroner.

Men i 2015 falt inntektene kraftig igjen, og omsetningen endte på 161 millioner kroner.

På bunnlinja endte de med et negativt årsresultat på nær 11,5 millioner kroner. Byggeindustrien har ikke tilgang til 2016-tallene til bedriften.

Negativt søkelys

MHA Entreprenør har også hatt flere andre store utfodringer de siste årene som har påvirket bedriften negativt.

Entreprenøren, da med navnet Malermester Harald Askautrud AS, ble på vårparten i 2014 dratt inn i en større artikkelserie om organisert kriminalitet i byggenæringen.

Aftenposten avslørte den gangen at selskapet hadde benyttet fem underleverandører som enten var dømt eller mistenkt for grov økonomisk kriminalitet.

– Vi ser jo selvsagt at det er noen som sliter med å holde orden på virksomheten sin i byggebransjen, men at noen i vår krets skulle inngå i kriminelle nettverk, var nytt for oss, sa økonomisjef Odd Christian Danbolt til Aftenposten da saken kom frem.

To år senere, i mai 2016, innførte MHA Entreprenør en samarbeidsavtale med BDO som selskapetmente ville redusere risikoen for uønskede forhold på arbeidsplassen.

Avtalen innebar at de ansatte får mulighet til å si fra til en ekstern part, dersom de kom over kritikkverdige forhold.