Det foreslås å dele Vg2 byggteknikk i Vg2 tømrer, og Vg2 betong og mur. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Regjeringen vil ha store endringer på bygg- og anleggsteknikk

Flere av dagens anleggsfag skal bort og bakes inn som fordypningsområder i et nyopprettet Vg3 anleggsteknikk, dersom regjeringen får det som de vil. Også for fremtidige tømrere og rørleggere er det store endringer i vente.

Forslaget som Kunnskapsdepartementet torsdag sender på høring, blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

Regjeringen ønsker ikke å gjøre endringer på Vg1 bygg- og anleggsteknikk, men legger opp til store forandringer på Vg2-tilbudene på bygg- og anleggsteknikk.

Det kommer frem i høringsnotatet som ble sendt ut torsdag. Høringsfristen er satt til 4. september.

– For å møte de raske endringene i arbeidslivet mener faglig råd for bygg- og anleggsteknikk at bredden i kompetanse på Vg1 bygg- og anleggsteknikk beholdes. Imidlertid foreslår bransjene at flere Vg2-tilbud i dagens struktur splittes opp, og argumenterer for at en spesialisering på Vg2 er nødvendig for å opprettholde et samlet Vg1 bygg- og anleggsteknikk, heter det i høringspapirene som er sendt ut.

– Hvis du vil bli tømrer, skal du nå få mer av tømrerfaget, og mindre av andre ting. Jeg tror det vil gi mer faglig motiverende opplæring fra første dag, og forhåpentligvis vil færre falle fra, er en av begrunnelsene kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gir.

Dette er de største endringene for bygg- og anleggsteknikk som regjeringen legger opp til:

  • Det foreslås å dele Vg2 byggteknikk i Vg2 tømrer, og Vg2 betong og mur.
  • Det foreslår å dele Vg2 klima-, energi- og miljøteknikk i Vg2 rør og Vg2 ventilasjon, taktekking og membran.
  • Vg3 stillasbyggerfaget og Vg3 tømrerfaget bygger i dagens struktur på Vg2 byggteknikk. Som en konsekvens av forslaget om å dele Vg2 byggteknikk i Vg2 betong og mur og Vg2 tømrer, foreslås det at Vg3 stillasbyggerfaget og Vg3 tømrerfaget bygger på et nytt Vg2 tømrer.
  • Det foreslås å legge ned Vg3 anleggsmaskinførerfaget, Vg3 asfaltfaget, Vg3 banemontørfaget, Vg3 fjell- og bergverksfaget og Vg3 vei- og anleggsfaget. Det foreslås at disse blir fordypningsområder i et nytt Vg3 anleggsteknikk, med to nye fordypningsområder; veidrift og veivedlikehold og anleggsrørlegger.
  • Det foreslås å slå sammen Vg3 limtreproduksjonsfaget, Vg3 trelastfaget og Vg3 trevare- og bygginnredningsfaget, og at disse lærefagene blir utgangspunkt for valgbare fordypninger i et nytt Vg3 treindustri.
  • Det foreslås at de to særløpsfagene gipsmaker og kurvmaker flyttes fra dagens utdanningsprogram for design og håndverk til utdanningsprogram for bygg- og anleggsteknikk.
  • Det foreslås å flytte anleggsgartnerfaget fra utdanningsprogram for naturbruk til utdanningsprogram bygg- og anleggsteknikk.