Konsernsjef Per Kristian Jacobsen i Norconsult.Tidligere statsminister Kåre WillochJournalist og forfatter Mah-Rukh Ali var konferansier.Prosjektdirektør for fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 for Bane Nor, Morten Klokkersveen.Tore Lie Falkenberg i Norconsult.Konsernsjef Per Kristian Jacobsen i Norconsult.

Norconsult arrangerte sin første store konferanse

Norconsults samfunnskonferanse onsdag er den store rådgiverens første store bransjemøte. – Vi ønsker å bidra til å sette agendaen, forteller Norconsult-sjef Per Kristian Jacobsen.

Rundt 350 påmeldte møttes onsdag på Bærum kulturhus i Sandvika til Samfunnskonferansen i regi av Norconsult. Dette er første gang rådgiverbedriften prøver seg på et arrangement av denne størrelsen, og konsernsjef Per Kristian Jacobsen sier til Byggeindustrien at Samfunnskonferansen startet som et ønske i Norconsult til å i større grad være med og bidra til ordskiftet om hvor utviklingen går.

Konsernsjef Per Kristian Jacobsen i Norconsult.

– Vi står foran store og viktige utbygginger. Nasjonal transportplan er på 1.000 milliarder kroner, og det kommer blant annet flere store sykehusutbygginger. Da blir det viktig at det som gjøres, gjøres på en effektiv måte, sier Jacobsen.

Norconsult-sjefen understreker at selv om rådgiverne ikke tar beslutningene, har de fortsatt et ansvar for å gi gode råd til beslutningstakerne for å få effektive prosjekt.

Mer effektivt Norge

Nye samhandlingsformer og ny teknologi har de siste årene gjort sitt for å endre på rådgiverrollen, og Jacobsen forventer å se videre utvikling.

– Rollen vår er delvis i endring. Dagens teknologi lar oss jobbe i samme modell på et prosjekt, og vi kan få mer samhandling tidlig i prosjektet. Dette er et viktig tema for oss. Vi ser at de beste prosjektene er de hvor man har godt samarbeid, og her er digitalisering nøkkelen. Og her er vi i en tidlig fase, sier han.

Jacobsen åpnet Samfunnskonferansen onsdag ettermiddag, og journalist og forfatter Mah-Rukh Ali holdt i programmet som konferansier. Tema for konferansen var «Et mer effektivt Norge», og her så man på nylige, pågående og fremtidige prosjekter som man kan hente lærdom fra.

Tidligere statsminister Kåre Willoch rettet også et blikk bakover for å se hva slags lærdom man kan ta om effektivitet fra historien.

Sammen om samarbeid

Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) presenterte nylig en spørreundersøkelse gjennomført blat toppledere i foreningen, og dette var noe av tema da RIF-direktør Liv Kari Skudal Hansteen, konsernsjef i AF Gruppen, Morten Grongstad, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Paul Chaffey, administrerende direktør i Arkitektbedriftene i Norge, Egil Skavang og konsernsjef i Norconsult, Per Kristian Jacobsen debatterte hvordan å bygge et mer effektivt Norge i fremtiden.

Rapporten underbygger Jacobsens ønske om tettere samarbeid for effektive prosjekter.

– Vi ønsket å finne ut av hvordan Norge kan få størst mulig verdiskaping og fremtidig samfunnsnytte ut av store offentlige investeringer innen bygg og anlegg. Resultatene er tydelige: Det offentlige må øke innkjøpskompetansen, de må velge gjennomføringsmodeller som legger mer til rette for samarbeid, og i tillegg sørge for økt finansiell forutsigbarhet fra Stortinget – og mindre politisk detaljstyring. I tillegg er det behov for en offentlig leverandørstrategi, som legger til rette for å øke kompetanse og konkurransekraft i norsk bygge- og anleggsnæring, uttaler RIF-leder Liv Kari Skudal Hansteen i en pressemelding om undersøkelsen.