Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen foretar snorklippingen.BackeGruppens konsernsjef Eirik Gjelsvik, prosjektleder Alf Olav Bjørtuft i Backe Forny og direktør i Sykehjemsetaten Helge Jagmann nyter fem minutter på en benk som var BackeGruppens gave til prosjektet.

Ellingsrudhjemmet åpnet

Byrådsleder Raymond Johansen og byråd Inga Marte Thorkildsen sto for snorklippingen da det nye sykehjemmet nordøst i Oslo – bygget som passivhus og med en høy BREEAM-sertifisering – ble offisielt åpnet.

Seremonien med taler, blomsteroverrekkelser og gaver ble avholdt med både beboere, inviterte aktører og representanter fra Sykehjemsetaten og bydelen til stede i sykehjemmets store kantine.

– Det er lagt vekt på at sykehjemmet heter Ellingsrudhjemmet; det skal først og fremst være et hjem, sa Raymond Johansen, som også nevnte den nye teknologien med automatisering som er tatt i bruk i prosjektet.

– Det er arbeidsbesparende og skal bidra til en tryggere omsorg, slik at det blir mer tid til møte mellom mennesker, understreket byrådslederen.

Høye miljømål
Ellingsrudhjemmet er et OPS-prosjekt der Backe Stor-Oslo og Backe Forny har stått for utførelsen, og med Backe Prosjekt som byggherre. Leietaker er Sykehjemsetaten i Oslo kommune. Kravet fra kommunen var BREEAM-NOR Good ved utlysing av prosjektet, men Backe-aktørene og byggherre valgt å høyne standarden. Ellingsrudhjemmet er bygget som passivhus og ligger an til å oppnå BREEAM-NOR Very Good.

–Jo, vi skrudde opp miljømålet. Det var krevende å levere på et enda høyere nivå. Det blir vel etter hvert standarden, men det bidrar samtidig til å løfte oss og resten av næringen, sier konsernsjef i BackeGruppen, Eirik Gjelsvik.

– Sykehjem er vel noe av det mest krevende som finnes, med veldig mye avansert teknologi. Det krever et tett samarbeid mellom bruker og oss som skal utvikle og bygge det, understreker Gjelsvik.

Som en takk for godt samarbeid i løpet av de årene prosjektet har blitt til, valgte BackeGruppen en spesiell gave til sykehjemmet. Nye benker og bord i uteområdene og sansehagene vil garantert bli satt stor pris på av beboere og ansatte.

Sykehjemmet er på 15.500 kvadratmeter og er dimensjonert for 146 beboere med om lag 150 ansatte.

Pilotprosjekt
Etatsdirektør i Sykehjemsetaten, Helge Jagmann, peker på at Ellingsrudhjemmet er et pilotprosjekt for etaten.

– Dette sykehjemmet har den teknologien som vi tenker oss at fremtidens sykehjem vil ha. Mer digitalisering vil hjelpe beboerne i hverdagen, og samtidig effektivisere driften. Det er det første sykehjemmet med denne standarden som kommunen har i drift, sier Jagmann.

Sykehjemsetaten åpner også to andre sykehjem i år; Ullerntunet og Røahjemmet.

– De to har private drivere, mens dette skal kommunen drive selv. Derfor er vi spente på hva ny teknologi vil bety for oss. Vi har ambisjoner og kommer til å gå langt for å prøve ut nye ting her på Ellingsrudhjemmet. Det er jo fremtidens sykehjem vi skal bygge, avslutter Jagmann.