- Etterspørselen etter boliger vil forbli høy

Baard Schumann, adm. dir. i Selvaag Bolig og styreleder i Boligprodusentens Forening, mener at etterspørselen etter boliger vil forbli høy i lang tid fremover.

- Det er tøys at vi bygger ekstremt mye - nå er vi på riktig vei. Prognosene til SSB sier at vi må bygge mer, uttalte Schumann på Boligkonferansen med henvisning til at enkelte mener det nå bygges for mye i det norske markedet.

Han mener vi nå har et marked som begynner å komme i balanse.

- Nå har vi endelig klart å komme på et nivå som dekker etterspørselen – og skal vi klare å holde prisene på et normalt nivå, må vi bygge flere boliger, legger han til.

Prognosene fremover er gode for boligprodusentene, med signaler om lave renter i lang tid kombinert med en arbeidsledighet på vei ned.

- Dette vil føre til at etterspørselen etter boliger vil forbli høy, legger Schumann til.

Han peker på at etterspørselen i Oslo dempes noe akkurat nå på grunn av de nye kapitalkravene, men at interessen øker kraftig i kommunene rundt hovedstaden.

- Innstramming på kapitalkravene reduserer ikke behovet, men etterspørselen noe. Men prisene fremover vil stige, så vi må holde tilbudssiden oppe, sier Schumann.

Han er opptatt av at man må tenke langsiktig.

- Vi kan ikke se på ett år alene – vi må ser flere år fremover, og framtidsutsiktene tilsier fortsatt vekst. Megatrendene viser til at folk flytter til byer og tettsteder, og denne trenden vil øke ytterligere, mener Schumann.

Per Jæger understreker viktigheten av å bygge flere boliger.

- Vi blir fortsatt flere. Hoveddelen av markedet er nå i balanse, men det er viktig at vi holde trykket på nybyggingen oppe, slår Jæger fast.