Ålesund lokalmedisinske senter

Ålesund lokalmedisinske senter ligger like vest for Ålesund sjukehus på Åse og ble tatt i bruk i april. Bygget inneholder legevakt, sjukeheim med 49 korttidsplasser inklu-dert fem leiligheter som er tilrettelagt for spesielt ressurskrevende brukere.

Fakta

Prosjekttype: Helsebygg rehab. og nybygg

Sted: Åse, Ålesund

Bruttoareal: 7.686 kvadratmeter

Tiltakshaver: Ålesund kommunale eiendom KF

Prosjektkostnad: 194 mill. kroner ekskl. mva.

Hovedentreprenør: K. Nordang

Entreprise bygg: 81 mill. kroner ekskl. mva.

Byggeledelse: Byggeledelse Norge

Arkitekter: PLOT Arkitekter og Skylstad Arkitektur

Landskapsarkitekt: Gullik Gulliksen

Interiørarkitekt: Aslaug Marit Øyehaug Interiørarkitekt

Rådgiver:

RIB, RIBr, RIV, RIE, ITB: Norconsult

Underentreprenører og leverandører:

Grunn og utomhus: Svinø Entreprenør | Elektro: Brattvaag Electro | Rør: Bravida Norge | Ventilasjon og kjøling: Nordvest Miljø | Nødstrømløsning/reservekraft: ELØK Installasjon | Fjernvarme: Tafjord Kraftvarme | Maling, mur og puss, himling, gulvbelegg, flis: Nime | Leverandør fast innredning: Bjørn Nilssen Serviceverksted | Skilt og foliering: Brisk Kompetansesenter | Himling og systemvegger: Byggmontering Møre | Lås og beslag: Låsservice Ålesund | Heis: Heisplan | Rekkverk og ståltrapper: Brødrene Midthaug | Granab-gulv: Bo Andren | Vindu og glassfasader: Ove Straumsheim | Taktekking: IcopalTak | Byggautomasjon: Johnson Controls | Solskjerming: Solskjermingsgruppen | Brannsikring: RH Prosjekt | Adgangskontroll: Møre Beslag | Pasientheiser: Nordisk Helse Design | Stål- og blikkenslagerarbeider: Langvas | Byggevarer: Optimera | Stålprofiler til vegg og fasader: Europrofil

I tillegg er det en ØHD-avdeling med 13 senger. ØHD er en forkortelse for «Øyeblikkelig hjelp døgntilbud».

Bygget er på 7.686 kvadratmeter BTA, hvorav vel 4.000 kvadratmeter er rehabilitert fra skallet av den gamle sjukeheimen fra 1980. Vel 3.000 kvadratmeter er nybygg. Det gamle bygget er i fire etasjer pluss et teknisk rom i en femte etasje. Nybygget er øst-vest-vendt på tvers av det gamle og er i tre etasjer. På grunn av høydeforskjellen på etasjene framstår de to byggene som omtrent like høye.

Hele bygget har passivhusstandard.

Peab K. Nordang har vært hovedentreprenør for bygget. Prosjektleder Lars Ole Tomren og anleggsleder Åge Tryggestad kan fortelle om noen utfordringer knyttet til etasjehøyden i det gamle bygget.

Gamlebygget ble reist i 1982, for 35 år siden. På grunn av store avvik i gulvhøyden ble en løsning med Granab-gulv valgt. Det gamle bygget hadde også så lav etasjehøyde at det var problematisk å tilpasse seg dagens krav. Tekniske framføringer er derfor lagt i en rekke vertikale sjakter i stedet for i himling.

Ytterveggene er utvidet med 30 centimeter på begge sider for å ivareta kravene til romstørrelser og forutsetningen om passiv-husstandard. På grunn av den ekstra ytterveggen er det færre kuldebroer på gamlebygget enn på nybygget.

Krav til gjennomtenkte løsninger

Tomren og Tryggestad vil ikke si så mye om hvor smart det er å satse på rehabilitering av denne typen gamle bygg framfor riving.

– Her var det bestemt at det gamle betongråbygget skulle rehabiliteres, og det forholdt vi oss til. For vår del har det gått greit å gjennomføre byggeprosjektet. Det som er klart er at rehabilitering av et såpass gammelt bygg krever gjennomtenkte løsninger, sier Tomren.

Han synes det har vært et givende prosjekt å arbeide med, spesielt fordi både entreprenører og byggherre har vært løsningsorienterte. Samarbeidet i prosjektet synes han har vært bra.

Stålsøyler og hulldekker

Veggene både på nytt og gammelt bygg er utfyllende bindingsverk mellom stålsøyler og hulldekker i gulv i nybygget.

Takløsningen er Lett-taksystemer. På utvendige vegger er det STO-puss og på innvendige vegger dominerer robustgips.

All oppvarming både i nybygget og den rehabiliterte delen av Ålesund lokalmedisinske senter er vannbåren varme fra avfallsanlegget på Grautneset i Ålesund. Søppel blir til varme i en rekke offentlige og private bygg i Ålesund, blant annet også Ålesund sjukehus på nabotomta.

Arkitekt-samarbeid

PLOT Arkitekter i Ålesund og Skylstad Arkitektur AS i Trondheim har samarbeidet 50-50 om dette prosjektet. Ifølge prosjektleder hos PLOT Arkitekter, Øyvind Drageset, har det fungert veldig bra.

– Dagens datasystemer er godt tilrettelagt for slikt samarbeid, så dette har gått smertefritt, sier Drageset.

Også han forteller om utford- ringer i den rehabiliterte delen av bygget, både med lav etasjehøyde, skjeve gulv og krav til tekniske føringer.

Arkitektene har forsøkt å skape et homogent uttrykk mellom nytt og gammelt ved å innarbeide variasjoner og noen spenninger i fasaden. En liten detalj er skjermingene med farget plexiglass foran den nederste delen av vinduene. Det fungerer både som sikkerhet og som en estetisk spennende detalj.

Også utendørs på begge sider av bygget er det tilrettelagt med parkområder og benker. Innendørs merker en godt at en interiørarkitekt har boltret seg, spesielt i fellesområdene.

Tilfreds byggherre

Prosjektleder for byggherren, Judith Musther i Ålesund kommunale eiendom KF, er godt fornøyd med bygget kommunen har overtatt, ut fra utgangspunktet som var å beholde hovedfløyen av det gamle sjukeheimsbygget.

Hun ønsker ikke å spekulere i om kommunen kunne ha fått et både bedre og billigere bygg dersom alt hadde blitt revet og bygd på nytt.

– Jeg tror vi hadde fått en annen prosess, sier Musther til Byggeindustrien.

De veldig lave himlingene i noen arealer i den rehabiliterte delen av Ålesund lokalmedisinske senter er et resultat av at det gamle bygget skulle beholdes.

Skryt av gulv- og varmeløsning

Virksomhetsleder Ann Kristin Grindvik Nilsen ved sjukeheimen i den rehabiliterte fløyen har mye godt å si om både bygg og plassering.

– Vi flyttet ut for to og et halvt år siden og har hatt midlertidig opphold i et eldgammelt bygg med toaletter i gangen. Det var som å komme fra natt til dag å flytte hit, sier hun.

Det er en rekke, moderne tekniske løsninger som pasientene må forholde seg til. Dører som åpnes ved å trykke på en knapp, bevegelsessensorer for lys og snoren ved nattbordet som er byttet ut med et armbåndsur som pasienten trykker på når det er behov for hjelp.

De ansatte må lære seg bruken av løfteanordninger på pasientrommene og elektronisk medisinrom som reduserer muligheten for feilmedisinering. Informasjon ansatte imellom og mellom ledelse og ansatte foregår på en lukket gruppe på Facebook.

Bortsett fra innkjøringsproblemer på mye av det tekniske er det så langt bare gode tilbakemeldinger fra personalet, ifølge Grindvik Nilsen. ikke minst gjelder det gulv- og varmeløsninger. Det er sviktende gulv som er godt å gå på. Varmeløsningen gir mulighet for individuelle justeringer på de ulike rommene. Noen vil ha det veldig varmt, andre kjøligere på rommet.


Flere prosjekter