Gamle Fredrikstad stadion K9

Over ti år etter at den siste fotballkampen ble spilt der, er Backe Østfold godt i gang med å transformere den fotballhistoriske tomten Gamle Fredrikstad stadion til et nytt nabolag. Siste skudd på stammen er to boligblokker med 36 leiligheter kalt K9.

Fakta

Sted: Fredrikstad

Prosjekttype: Leiligheter

BRA: 2.663 kvadratmeter

Byggherre: Stadion Utbygging KS

Byggherreombud: Backe Prosjekt

Totalentreprenør: Backe Østfold

Kontraktssum: 66,4 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt og LARK: Bas arkitekter

Rådgivere: Prosjektering infrastruktur: Cowi l RI Sprinkling: Scan Sprinkler l RIV og RIVA: Planteknikk l RIE: Installatøren Fredrikstad l RIB, RIBr og RIG: Sweco Norge l

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Krogseth l Elektriker: Installatøren Fredrikstad l Hei: Otis l Rørlegger: Assemblin l Grunn- og utomhus: Jørgen Karstensen l Peling: Seierstad Pelemaskiner l Betong: Norbetong l Armering: Sjur Dahl l Forskaling: Peri Norge l Prefab plattendekker: Thomas Betong l Prefab trapper, balkonger og svalganger: Nor Element l Stål: Hansen Sveis og Montering l Mur, puss og flis: Lars Aarum l Tømrer: Vegg og takmontasje l Byggevarer: Maxbo l Parkett: Parkettpartner l Vinduer: Lian trevarefabrikk l Aludører: Ema Glass l Ståldører: Lande mek. Verksted l Porter: Windsor Door l Lås og beslag: Certego l Taktekking: Fagprosjekt l Blikkenslager: BVR l Metallarbeid: GBS Produkter l Maler: Malermester Ha. Johannessen l Byggtapetsering/gulvsparkling: Malerfirmaet Ronny Markussen l Himling: Modulvegger Sørlie l Kjøkken og garderobe: Byggmakker Herføll I Blåseisolasjon: Norsk husisolering I Brannisolering og branntetting: Firesafe I Kjerneboring: Diamantboring I Maskiner og utstyr: BAS Maskinutleie I Oppmåling: Geomatikk Survey I Stillas: Christiania Stillas I Renovasjon: Humlekjær & Ødegård l Oppmåling: Geomatikk

– Vi begynte med det første prosjektet K1, som besto av to bygg, i slutten av 2011. K1 står for øvrig for kvartal 1. Så bygget vi K2 som var ganske likt K1, og samtidig det litt mindre K10. Nå er vi ferdige med K9, men vi kommer sikkert til å holde på her i fem år til, sier administrerende direktør Håkon Glosli i Backe Østfold til Byggeindustrien.

Han forteller at det neste prosjektet på den gamle tomten K4 skal ha oppstart i midten av mai, og at alle trinnene har solgt bra.

– Det ligger veldig sentrums-
nært, og man har bare et par minutter til det meste. For mange er dette et godt og rimeligere alternativ til leilighetene på bryggepromenaden, mener Backe Østfold-sjefen.

Utbyggerselskapet består for øvrig av flere investorer og Backe Prosjekt. Bra har det også gått for Backe Østfold. Tre år på rad har de oppnådd konsernmålsetningen om null fraværsskader, null feil og minst syv prosent på bunnlinjen – også kalt 007. I tillegg har bedriften hatt et sykefravær på lave 2,9 prosent i snitt de siste tre årene.

Trimmet bygging

Prosjektet som akkurat er ferdig, og hvor de fleste har flyttet inn, er plassert på det som en gang var banehalvdelen nærmest klokkesvingen på den gamle FFK-arenaen. Selve prosjektet består av to boligblokker i fire etasjer med en felles parkeringskjeller under byggene.

– Jeg synes vi har hevet standarden fra trinn til trinn. De tingene vi var litt misfornøyde med i tidligere trinn, har vi fått bedret i neste, forteller prosjektleder Trygve Hammerstad i Backe Østfold.

– Det er stort sett benyttet de samme løsningene som vi benyttet i de første trinnene, sånn sett har vi fått en veldig trimmet byggeprosess. Forskjellen fra de først trinnene til K9 er at vi har bygget svalgangsløsninger her, skyter Glosli inn.

Kompensert fundamentering

Hammerstad poengterer at byggingen har bestått av preaksepterte løsninger, men at grunnvannet og grunnforholdene har vært vanskelige.

– Parkeringskjelleren ligger under grunnvannsstand, så vi måtte ha pumper og kontroll på vannet helt til vi var kommet opp tre, fire etasjer. Da kunne vi kan slippe opp trykket. Grunnvannet står 1,5 meter opp på parkeringsveggen på det høyeste, så det er veldig høyt grunnvann her, sier Hammerstad, og forklarer at kjelleren flyter oppå leiregrunnen, såkalt kompensert fundamentering.

Blokkene er ført opp med bærende vegger i betong, og etasjeskiller i plasstøpt betong og betongelementer. Takkonstruksjon er også i betong, og utvendig isolert og tekket med papp. Fasadevegger er utført med bindingsverk isolert med mineralull og innvendig kledd med gipsplater. Utvendige vegger består av fasadepuss, med felter av beiset trepanel.

Inntrukne partier

De forskjellige feltene i fasaden har vært tidskrevende for entreprenøren, men resultatet er slettes ikke tilfeldig.

– Bygningskroppene innehar generelt en enkel klar samlende hovedform, sier sivilarkitekt Kjell Christian Krange Thorsen i BAS arkitekter. BAS har vært arkitekter bak hele stadiontransformasjonen.

– For K1, K2,K9 og K10 er hovedmaterialet lys puss. Dette gir bygningene et urbant presist preg. Ved inntrukne partier rundt balkonger og innganger er pussoverflaten skåret bort og eksponerer et tilbaketrukket sjikt bestående av liggende smal trekledning. Feltene som disse utskjæringene danner vil dele opp bygningsvolumet i lesbare elementer som spiller opp mot det eksisterende boligområdets skala og dimensjon, legger han til.

Det er også lagt opp til flere store lunger inne på området med benker og lekeapparater. Opprinnelig ønsket man at noe av det gamle fotballgresset skulle bevares, men dette har vist seg vanskelig. Beboerne får ta til takke med nytt gress plantet i aristokratisk jord.

Leilighetene fremstår som lyse og åpne, med solfulle markterrasser og balkonger. Svalgangene som begge blokkene har gir en ekstra uteplass, som egner seg godt til morgenkaffen.

Forskjellige høyder

Det er sjelden en så stor sentral tomt blir gjort tilgjengelig i en by, og både kommune, utbygger og arkitekt har vært opptatt av å tilpasse prosjektet til de eksisterende naboene.

– Reguleringsplanen for Gamle Fredrikstad stadion legger opp til en kvartalsvis utbygging med en relativt lav bebyggelse i tre etasjer mot vest stigende til fire til fem etasjer mot øst, sier arkitekt Thorsen.

Derfor vokser prosjektet i høyde jo lenger vekk fra den gamle eneboligbebyggelsen man kommer, og er høyest vis-a-vis kirkegården. Backe Østfold skal nå i gang med to etasjers bebyggelse med relativt små leiligheter. Disse har vist seg være så populære at det kan bli flere leiligheter i samme størrelse i fremtidige trinn. For det er fortsatt mange år til området er ferdig, men transformasjonen er i full gang.


Flere prosjekter