Bryne videregående skole Bygg C

Det tredje og siste bygget på Bryne videregående skole skiller seg ut fra de tidligere teglsteinsbyggene med lyse fasader av aluminiumkassetter og kanalplast.

Fakta

Sted: Bryne

Prosjekttype: Skole

Bruttoareal: 9.062 kvadratmeter

Byggherre: Rogaland fylkeskommune

Byggherrerepresentant: Epcon

Byggherrerådgiver elektro: Norconsult

Totalentreprenør: BRG Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 125 millioner kroner

ARK/LARK: Asplan Viak

Rådgivere:

RIB: Arentz og Kjellesvig

RIE/RIV: Rambøll

RIG: Stokkebø Competanse

RIBR/RIByFy: Multiconsult

RIAKU: Sinus

Underentreprenører og leverandører:

Grunnarbeider: Risa | Tettbygg og innvendige tømrerarbeider: Devo | Systemhimlinger: Moelven Modus | Fasade/Blikkenslager: Lie Blikk | Hulldekker: Spenncon | MOT-bjelker: Bjørn Hansen | Stillasarbeider: Alustar | Heis: TKS Heis | Taktekker: IcopalTak | Lettak: Lett-Tak Systemer | Glass/Solavskjerming/Ytterdører: Rubicon | Stål: SL Mekaniske | Rørlegger: Rørlegger Torgersen | Ventilasjon: Hjellset Klima | Elektro: Sinus Elektro | Kjøkken: Norrøna Storkjøkken | Lås og beslag: Beslagskonsulent Marvik | Rekkverk og trapper: Trappeteknikk | Gulvbelegg: Thorstein Lund | Mur og flis: Brødrene Medalen | Maler: Larsen & Rosaas | Branntetting: Firesafe | Lydtetting: Thermax | Branngardiner: Haby | Byggevarer og innerdører: Optimera | Skilting: Renommé

Til høsten åpner tredje og siste bygg på nye Bryne videregående skole dørene. Den nye superskolen, som dekker videregåendetilbudet fra både gamle Bryne VGS og Time VGS, er da ferdig til å ta imot elever fra hele Rogaland.

Hele Bryne videregående skole blir til sammen på mer enn 28.000 kvadratmeter, og skal romme omtrent 1.550 elever. Hovedsakelig er det elever fra Jæren som vil sogne til den nye videregåendeskolen, men med gode togforbindelser er døren også åpen for ungdom fra både Sandnes og Stavanger.

– Vi vil blant annet ha restaurant- og matfag ved Bryne VGS, og det finnes ikke på så mange andre skoler i fylket, sier prosjektleder Jørgen C. Skar hos Rogaland fylkeskommune til Byggeindustrien.

Bygget for byggfag

Bygg C vil primært brukes til bygg- og anleggsteknikk og teknisk industriell produksjon, samt hverdagslivstrening, som er et tilbud for elever med særskilte behov. Bygget er 9.062 kvadratmeter stort, og er tenkt å huse omtrent 360 elever.

Anleggsleder Fredrik Seyffarth hos totalentreprenør BRG Entreprenør forteller at elevene kan vente seg en skolehverdag i et flott skolebygg med høyt under taket i undervisningsrommene og store og teknisk avanserte verkstedlokaler.

– Det er veldig høy kvalitet på det vi leverer her. Dette er vi stolte av, sier han.

Seyffarth skryter av byggherre, som han forteller har vært svært profesjonelle.

– Vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet med byggherre. Prosjektet er så godt beskrevet at vi omtrent ikke har hatt noen valg på materialene. Det har skapt forutsigbarhet, understreker han.

BRG på bortebane

Anleggslederen forteller at bygget i seg selv ikke har bydd på særlig med utfordringer utenom det vanlige. I likhet med byggene A og B er Bygg C direktefundamentert på stabil grunn med såle- og punktfundament. Råbygget er reist i stål og betong, og bygget har en rasjonell konstruksjon.

Det som har vært totalentreprenørens største utfordring på Bryne VGS har vært plasseringen. Dette er det største prosjektet den Agder-baserte entreprenøren har gjennomført utenfor sitt nærområde, og selv om Seyffarth understreker at de absolutt har bevist at de kan spille på bortebane, vedgår han at det har brakt med seg ekstra utfordringer.

– Det er et nytt marked for oss, og vi har jobbet med ukjente underentreprenører. Hjemme vet vi hva de står for og hva de leverer, men her har vi ikke samme kunnskapen. Men vi har hatt mange dyktige samarbeidspartnere her også, understreker anleggslederen.

Den største enkeltutfordringen med en underentreprenør på Bryne videregående skole var likevel da teknisk entreprenør Simex gikk konkurs høsten 2016.

– Det var en veldig stor utfordring for oss, men vi var raske med å få tak i nye UE på VVS og elektro, og vi kom i mål, sier Seyffarth.

ABC

Prosjektleder Jørgen C. Skar hos Rogaland fylkeskommune sier til Byggeindustrien at tredje og siste bygg i Bryne videregående skole ser ut til å være godt bygget til formålet.

– Jeg tror det blir et veldig fint bygg. Vi har vært opptatte av at hele skolen skal fremstå som én skole, selv om den består av forskjellige bygg. Selv om ikke alt er likt, skal det være stor grad av gjenkjennelse, understreker han.

Det siste bygget i den nye videregåendeskolen overleveres omtrent to år etter at de to første byggene, A og B, sto klare til skolestart høsten 2015. Skar forteller at entreprisen ble delt opp på den måten for å påse at et godt videregåendetilbud ble opprettholdt gjennom prosessen.

Bygg C er bygget for energiklasse A, og vil ta i bruk teknisk infrastruktur som ble utviklet for de to første byggene. Her inngår blant annet varmepumper og jordvarme, samt strømproduksjon ved både solcellepaneler og vindturbiner.

Tar vare på historien

Fra før av sto det et gammelt industribygg på tomten til Bygg C. Trallefabrikken-Bryne (Trallfa) hadde lokaler her frem til de solgte lokalene i begynnelsen av 90-tallet. Skar forteller at man først vurderte rehabilitering, men landet til slutt på et nybygg, da det var mer kostnadseffektivt. Den gamle trillebårproduksjonen gis dog et lite vink i valget av fasadekledning i det nye bygget.

– Vi tar litt vare på industrihistorien gjennom bruk av aluminium i fasaden; materialet refererer til produksjonen av trillebører på den gamle fabrikken, sier arkitekt Svend Robert Rasmussen i Asplan Viak.

Arkitekten forteller at nå som Bygg C er oppe, vil den lyse aluminium- og kanalplastfasaden bidra til å lyse opp på skoleplassen. De to første byggene har fasader med forblending i mørk teglstein og tettfelter i emaljert glass i et fargespekter fra gult til rødt, mens bygg C har tettfelter i metalliske farger, champagne, gull og bronse.

– En kvalitet i fasaden er at den vil reflektere lyset fra himmelen, og dette vil gi bygget en dynamisk fasade og skape forskjellige opplevelser av bygget så vel som skoleplassen. Kanalplastplatene gir også flere muligheter, og om morgenen vil man se lyset fra innsiden av bygget skinne gjennom og på dagstid vil bygningen fremstå som en mer sluttet form. Den mørke teglsteinen i bygg A og B og de lyse alu- og plastfasadene i Bygg C komplimenterer hverandre veldig godt, sier Rasmussen.

Skolen er bygget opp om en sentral kjerne i stedsstøpt betong, som inneholder auditorium til omtrent 60 elever, skiftesoner, toaletter, kantineutsalg, grupperom og andre støttefunksjoner, samt teknisk rom. På den ene side av kjernen ligger teorilokaler og på den andre siden ligger praktisk undervisning.

Rasmussen forteller at et av virkemidlene i det nye yrkesfagbygget på Bryne videregående skole er en lang midtkorridor som skjærer gjennom hele bygget, med overlys fra taket. Overlyset strekker seg 60 meter gjennom det i alt 85 meter lange skolebygget, og skaper et åpent og lyst avbrekk gjennom tre etasjer med undervisningslokaler og fungerer samtidig som kommunikasjonsvei i bygget og deler opp teoretisk undervisning og praktisk undervisning. 


Flere prosjekter