Kontormammuten til Aker kan bli revet og gi enda flere boliger på Fornebu. Foto: Trond Joelson

Arkitekt Niels Torp: - Dundrende hån å rive AkerHus

Norwegian Property vurderer å rive det kun ni år gamle kontorbygget AkerHus på Fornebu. – I et bærekraftsperspektiv er dette fullstendig meningsløst, mener arkitekt Niels A. Torp.

Byggeindustrien kunne i forrige uke skrive at eiendomsbesitter Norwegian Property vurderer å rive det ni år gamle kontorbygget AkerHus på Fornebu, og heller bygge 400 boliger på den sjønære tomten.

Saken var først omtalt av Budstikka.

Arkitekt Niels A. Torp. Foto: Per Olav Berg

– Dette dreier seg om et bygningsanlegg på 58.000 kvm. Hvis hundretusenvis av bygningsarbeidertimer og verdien av produserte bygningsmaterialer forvaltes som bruk og kast etter bare ni år, er dette en dundrende hån mot bygningsindustrien vår, sier arkitekt Niels Torp til avisen.

Det var Niels Torp Arkitekter som en gang tegnet AkerHus, som ble overlevert av totalentreprenør Skanska i 2008.

Foreslår boligby

Norwegian Property kjøpte bygget allerede i 2006, og hadde Aker Solutions som leietakere frem til konsernet flyttet inn i Fornebuporten sist sommer.

− En tredel av arealet fraflyttes i november i år, mens leiekontrakten på det meste av bygget går ut i november 2019. Vi jobber primært med muligheten for utleie som kontor, men vi finner nok ikke enbruker som tar hele bygget, sier administrerende direktør i Norwegian Property, Svein Hov Skjelle, til Byggeindustrien.

Derfor ser den store eiendomsaktøren nå på planer om å kun beholde kjelleren i AkerHus, rive hele bygget og heller prøve å gjenbruke materialer til et boligprosjekt på tomten.

Niels Torp mener det er en dårlig løsning.

– Lag en plan der næringsbyggene langs Lysakerfjorden får ny bruk og funksjon, og tett til med en fem etasjers boligby mellom disse. På den 20 mål store tomtesektoren mellom AkerHus og en byggelinje 160 meter fra stranden vil det være plass til om lag 50.000 kvm boligareal, samtidig som AkerHus fortsatt kan bli stående og benyttes til skole, helse, hotell, gründerkontorer eller annet, foreslår Torp.

– Kan bli en verdenssensasjon

Mad Arkitekter vant arkitektkonkurransen om den mulige ombyggingen av tomten. Administrerende direktør Nicolai Riise sier til Budstikka at bygget ville vært et hinder for byutviklingen på Fornebu, hvis det ble stående.

– AkerHus er både solid og flott, men slike ikoniske enbrukerbygg er og blir innadvendte og navlebeskuende. Det er ikke bærekraftig når du skal bygge en by med blandede funksjoner, sier Riise til avisen.

– Vi vil demontere bygget, lagre bygningsmaterialene på stedet og gjenbruke dem i den nye bebyggelsen. Dette er aldri blitt gjort før i et slikt omfang. Det kan bli en verdenssensasjon, mener han.