HMSK-direktør Sigrid Hansen-Tangen i Nye Veier (fra venstre), Øivind Strømme, direktør for regionavdelingen i Skatteetaten, adm. direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier AS og Astrid Hygen Bakken, seniorskattejurist i Skatteetaten. Foto: Nye Veier

Nye Veier og Skatteetaten med felles innsats mot arbeidslivskriminalitet

Målet med samarbeidet er å utveksle opplysninger som bidrar til å sikre Nye Veier seriøse leverandører og underleverandører som opptrer i samsvar med norske lover og regler.

Partene har inngått avtale om samarbeid for å bekjempe arbeidslivskriminalitet innenfor anleggssektoren. Avtalen gjør at Nye Veier kan skaffe seg fullmakt til å innhente taushetsbelagt informasjon fra Skatteetaten om leverandører og underleverandører og ansattes lønnsforhold hos leverandørene.

– Vi er opptatt av seriøsitet, og tilstreber at alle våre leverandører og underleverandører følger lover knyttet til skatter og avgifter, samt følger norske arbeidslivsnormer. Med denne avtalen sikrer vi tilgang til taushetsbelagt informasjon, helt ned til individnivå, forklarer administrerende direktør i Nye Veier AS, Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Premissene i avtalen, blant annet informasjonsdeling rundt lønn og skatt, er en del av kontraktskravene som Nye Veier stiller til sine leverandører.

– Skatteetaten er svært fornøyd med at en stor statlig utbygger som Nye Veier er med i kampen mot arbeidslivskriminalitet på denne måten, og vet av erfaring at dette er et virkemiddel som fører til at useriøse leverandører blir valgt bort, sier Øivind Strømme, som er direktør i regionavdelingen i etaten.

Skatteetaten har tidligere inngått lignende avtaler om informasjonsutveksling med Statsbygg, Bane NOR og Oslo kommune, og erfaringene så langt er svært gode. – Som kontrolletat klarer vi ikke alene å få bukt med svart arbeid, avgiftsunndragelser og sosial dumping, men sammen med store utbyggere bidrar vi til å begrense handlingsrommet til de useriøse aktørene, sier Strømme.