La dem bygge flere mindre leiligheter

Det er fortsatt en sterk etterspørsel etter mindre leiligheter i sentrumsnære strøk i Oslo - men utbyggerne får fortsatt ikke bygge flere av de mest populære objektene.

Det er mye diskusjon i media om dagen rundt hvordan prisutviklingen blir i bruktboligmarkedet og ikke minst om det nå bygges for mye i forhold til etterspørselen. Det er ingen tvil om at vi nå har en rekordhøy utbyggingstakt i Norge, også i hovedstaden – men etterspørselen etter de gode objektene er fortsatt meget stor. Så selv om enkelte signaler kan tyde på at vi er på vei mot en bedre balanse i boligmarkedet, er kampen stor rundt sentrumsnære leiligheter – spesielt de mindre enhetene. Et godt eksempel på nettopp dette er erfaringen OBOS høstet etter at de nylig lagt ut det første prosjektet i utbyggingen av et nytt boligområde på Vollebekk i Bjerke bydel. Salget startet tirsdag og allerede første dag ble 60 prosent av boligene solgt. Utbyggeren peker selv på at dette er nok et eksempel på at boligetterspørselen fortsatt er stor i hovedstaden.

Som mange ganger tidligere var det dedisert størst interesse rundt de mindre leilighetene – altså toromsleilighetene. Så selv om enkelte peker på at markedet etter hvert begynner å bli noe mer mettet i hovedstaden, viser salgsutviklingen og aktiviteten i markedet at det fortsatt er meget stor kamp om de mindre leilighetene som ligger sentralt til. Strengere boliglånskrav er også med på å gjøre sitt til at det blir tøffere kamp om de rimeligste alternativene. Utbyggerne selv ønsker gjerne å bygge mer av det folk helst vil ha, men leilighetsnormen i de mest sentrale delene av Oslo legger begrensinger på dette. Mange ønsker derfor en oppmykning av leilighetsnormen – noen som er fullt forståelig. I en periode burde denne absolutt lempes på i forhold til antall mindre leiligheter – man bør helt klart sette krav om en variert sammensetning av både folk og boligtyper – men det er også viktig å legge til rette for en utbygging som etterspørres i markedet – i hvert fall slik situasjonen er nå. Det er lenge siden man tok opp om dette første gang - men fortsatt er det ikke kommet en avklaring fra byrådet. Forhåpentligvis er dette noe som snart kan settes i verk - så får man vurdere hvor lenge en slik lempning bør være i funksjon.

For de som vurderer å kjøpe bolig midt i Oslo sentrum er det veldig vanskelig å se for seg at markedet vil gå tilbake i overskuelig fremtid. Sentrumsnære mindre boliger bør fortsatt være gode investeringsobjekter – her vil prisene nærmest stige uansett. Det vil være vanskelig å bygge midt i sentrum i så stor grad at tilbudet matcher etterspørselen.