Vi er alle millionærer

Statens pensjonsfond utland, som er best kjent som oljefondet, passerte tirsdag 8.000 milliarder kroner i markedsverdi - og brøt dermed en ny barriere.

Det innebærer at alle nordmenn nå i prinsippet er millionærer – med en eierandel hver på over 1,5 millioner kroner i fondet. Det er selvsagt ikke slik fondet fungerer, men dette illustrerer på en god måte hvilke enorme verdier som er spart opp gjennom oljefondet – som skal være verdens største statlige investeringsfond.

Fondet, som først gikk under navnet Statens petroleumsfond, ble opprettet sommeren 1990 - og skal rett og slett sikre at de enorme inntektene vi har hatt og har fra petroleumsvirksomheten også skal komme senere generasjoner til nytte. Man kan trygt si at opprettelsen av fondet vil bli sett på som en meget fornuftig beslutning – det samme kan vi si om etableringen av handlingsregelen. Det er i hovedsak stor tverrpolitisk enighet om både opprettelsen og styringen av fondet. Selv om det hvert år hentes ut mange milliarder kroner fra fondet gjennom statsbudsjettet, har dette har likevel hatt liten påvirkning på utviklingen av fondet, som virkelig har skutt fart de senere årene. I 2009 var verdien på fondet på cirka 2.000 milliarder kroner, i 2014 på cirka 5.000 milliarder kroner og er nå altså på rundt 8.000 milliarder kroner.

Utviklingen av fondet vil selvsagt variere noe, men har hele veien hatt en jevn god utvikling – men konsekvensene ved større nedganger er selvsagt enorme. Norges Bank, som styrer fondet på vegne av Finansdepartementet, har likevel relativt frie hender når det fattes beslutninger – om man ikke kommer innom etiske dilemmaer – da er politikerne raskt på banen.

Fondet er delt opp i tre ulike deler; aksjeinvesteringer, renteinvesteringer og eiendomsinvesteringer. Aksjeinvesteringsdelen er den desidert største, men det har også vært en relativt stor utvikling innen eiendomsinvesteringene. Blant annet er det investert stort i eiendom i flere av verdens metropoler.

Om ikke noe spesielt skulle skje, vil fondet stadig øke i verdi. Det går nok ikke mange år før hver nordmann passerer to millioner kroner ”på bok” gjennom fondet. Men her er det også meget viktig å huske på de enorme økonomiske forpliktelsene som vil komme i årene fremover innen pensjonsytelser og totale helse- og sosialutgifter. Med en forventet nedgang innen olje- og gassutvinningen, trenger vi virkelig oljefondet i rygget om vi skal klare å opprettholde velferdssamfunnet vi er blitt så godt vant med. Derfor er det heller ikke noen stor politisk vilje til å hente ut store midler fra fondet til å gjennomføre investeringer – det skal spares for morgendagens utgifter. Her har politikerne gjort en god jobb – og oljefondet er noe veldig mange med rette kan misunne oss.

Her kan du til enhver tid se en estimert markedsverdi på oljefondet: https://www.nbim.no/no/