Justisminister Per-Willy Amundsen vil ty til ekspropriasjon for å hindre forsinkelser i byggingen av beredskapssenteret. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Uenighet om pris på beredskapstomt

Staten og grunneierne blir ikke enige om prisen på tomten der det nye nasjonale beredskapssenteret skal bygges. Justisministeren heller mot ekspropriasjon.

Mens staten har tilbudt 30 millioner kroner, som den mener tilsvarer verdien på eiendommen, vil grunneierne ha opptil ti ganger så mye, melder NRK.

Dagens eiere mener Justisdepartementet har inntatt en arrogant holding i forhandlingene.

– Vi er ikke spesielt imponert. Det var jo Taraldrud som kom med dette prosjektet til Justisdepartementet og sa at dette er den beste løsningen for beredskapssenteret. Da forventer man en noe mer vennlig forhandling om pris, sier prosjektleder Hans-Jacob Hansen i Taraldrud Eiendom, som representerer grunneierne.

Mens staten har basert seg på det de mener eiendommen er verdt i dag, har grunneierne tatt utgangspunkt i fremtidig verdi av tomten og krever mellom 250 og 300 millioner kroner.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) mener kravet er urealistisk og sier han ikke ser noen annen utvei enn å bruke tvang for å få tomten.

– For å forhindre en forsinkelse i prosjektet og ikke minst fordi det her er snakk om grunnleggende nasjonale sikkerhetsinteresser, så ser vi oss tvungne til å ta i bruk ekspropriasjon.