Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Frykter nytt kraftverk vil ødelegge for fisk

Regjeringen ga fredag grønt lys til bygging av et kraftverk i Glomma.

- Regjeringen ignorerer naturvernhensynet når det åpnes opp for bygging av kraftverk i Tolgafallene i Glomma, mener Naturvernforbundet. De kaller regjeringens vedtak for det «største og verste utbyggingsalternativet for Tolgafallene i Glomma».

Som en del av kraftverkutbyggingen demmes Glomma opp. Det fører til mindre vannstand og tap av Eidsfossen i Hedmark. Dermed rammes Norges viktigste gyteplass for harr, ifølge forbundet.

– Tragisk, sier lederen i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg. Hun sier det berørte området er Nord-Europas viktigste reisemål for fluefiske etter harr, med betydelige økonomisk ringvirkninger for distriktet.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat, Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Hedmark har advart mot kraftverket. Sistnevnte mener at det ikke er mulig å bygge det uten å være i strid med vannforskriften, og har levert innsigelse mot planene.

Olje- og energidepartementet erkjenner at byggingen av kraftverket vil gå utover harren, ørreten og landskapet, men sier de har veid de samfunnsmessige fordelene og ulempene opp mot hverandre.

– Utbyggingen av kraftverket i Tolga vil gi tilgang på mer fornybar kraft, styrke forsyningssikkerheten og skape lønnsomme arbeidsplasser i regionen, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Det er Opplandskraft DA som har fått tillatelse fra regjeringen til å bygge Tolga kraftverk i Hedmark.