Nødvendig prioritering av Nationaltheatret

Ærverdige Nationaltheatret er et av Oslos og hele landets mest markante og viktige bygninger. Bygningsmassen har forfalt gjennom mange tiår, og et oppgraderingsbehov har vært stadig mer påtrengende. Nå settes det av midler til å ruste opp den viktige bygningen.

Nationaltheatret er selvsagt mer enn kun et bygg – det er en institusjon som er med på å prege hovedstaden og er et av byens virkelige merkebygg. Derfor er det også nesten helt utrolig at bygningen har blitt overlatt til forfall gjennom så mange år. I konkurranse med andre presserende oppgaver har en rehabilitering av bygget fra 1899 stadig blitt nedprioritert. I løpet av de senere årene har flere nye kulturelle signalbygg blitt bygd og er under bygging i hovedstaden. Da er det selvsagt også helt på sin plass at også landets viktigste teaterscene får sine fortjente midler slik at bygget igjen virkelig kan skinne slik det bør både innvendig og utvendig.

For å rehabilitere et så gammelt og ikke minst spesielt bygg, kreves det store ressurser. Regjeringen går inn for "alternativ A" fra KS1-prosessen, som skal prioritere nødvendig rehabilitering av bygningen og en omfattende oppgradering av hovedscenen og er estimert til å koste 1,9 milliarder kroner. Tiden vil vise om dette er nok - men 1.900 millioner kroner er utvilsomt en stor sum, men det kan også bli nødvendig med enda mer.

Prosessen nå er at Statsbygg skal gjennom en såkalt avklaringsfase, og det er satt av penger til dette i 2017. Når selve rehabiliteringsarbeidene starter opp er noe usikkert, men det vil gå noen år. Forhåpentligvis vil politikerne se til at de nødvendige midler vil blir satt av både i tiden frem til byggestart, og ikke minst at de sikrer at tilstrekkelig med midler kan brukes på selve rehabiliteringsjobben.

Det blir utvilsomt er store rehabiliteringoppgave som etter hvert skal starte opp, og det blir et prestisjeprosjekt for de involverte aktører. Å ha selveste Nationaltheatret på referanselisten er en fjær i hatten for alle rådgivere og entreprenører.

Med rehabiliteringen av Nationaltheatret blir Oslo nå virkelig en kulturhovedstad å regne med, også på verdensscenen. Oslo har fått og vil få en lang rekke kulturmerkebygg på plass, som operaen, Munchmuseet og Nasjonalmuseet samt Deichmanske bibliotek. Dette vil opplagt tiltrekke seg en rekke både nasjonale og internasjonale besøkende - og vil vekke oppsikt langt utover landets grenser.