Representanter fra Bane NOR og entreprenøren AGJV inne i INFOsenteret. Fra venstre: prosjektleder for delprosjekt TBM i Follobaneprosjektet Anne Kathrine Kalager, project director Acciona Ghella Joint Venture, Fernando Vara Ortiz de la Torre, utbyggingsdirektør i Bane NOR Helga Nes og prosjektdirektør i Follobaneprosjektet Erik Smith. Foto: Thor Erik Skarpen

Bane Nor åpner infosenter

Et nytt informasjonssenter forteller om Follobaneprosjektet, Norges hittil største samferdselsprosjekt. Bane Nor har åpnet senteret på prosjektets riggområde i Bjørvika.

Jernbanebygging er samfunnsbygging, er en av overskriftene i informasjonssenteret. Med filmer, illustrasjoner, tekster, VR-film og 360-graders visning av tunnelbygging, formidles kunnskap og informasjon i det svartmalte midlertidige modulbygget.

Besøk fra inn- og utland
Follobaneprosjektet har i 2016 og så langt i år hatt besøk av drøyt 50 små og store grupper fra inn – utland.

- Mange er interessert i kunnskap om hvordan Bane Nor konstruerer Follobanen, som omfatter langt mer enn det som blir det viktigste ferdige resultatet; nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski. På flere områder er storskala-prosjektet et pilotprosjekt for jernbaneutbygging i Norge. Deler av de nye grepene som er tatt i bruk, inngår i utstillingen laget av prosjektets kommunikasjonsteam i samarbeid med et firma for utstillingsdesign, heter det i en pressemelding fra Bane Nor.

Prosjektets forbilder har blant annet vært informasjonssentre for Koralm-prosjektet i Østerrike, en 127 km lang dobbeltsporet jernbane s om etter planen skal være ferdig i 2023. De aller fleste store europeiske utbyggings prosjekter som gir ulemper for publikum mens arbeidet pågår, tilbyr opplevelsesbaserte informasjonssentre.

Naboer viktig gruppe
Alle naboer langs jernbanetraséen er invitert til Follobaneprosjektets informasjonssenter. Det blir åpne møter og visninger for naboer, for vertskapskommunene, for lokaler skoler og andre samfunnskontakter. Prosjektet samarbeider med andre deler av Bane Nor som kan bruke senteret i sitt arbeid. Torsdag 11. mai inngår informasjonssenteret i Bane Nors leverandørdag 2017. En rekke andre større arrangementer og besøk er også avtalt.

Gjenbruk
Det nye senteret består av moduler som enkelt skal oppdateres frem til Follobaneprosjektet står ferdig. Skjermer og utstillingsutstyr forøvrig kan gjenbrukes av andre utbyggingsprosjekter. Follobanens totalentreprenører har bidratt til utstillingen som holder åpent i Bispegata 13 mandager og fredager fra kl. 11 til kl. 15 og øvrige ukedager fra kl. 11 til kl. 18. Større grupper kan avtale andre tidspunkt ved behov.

Follobaneprosjektet skal etter planen stå ferdig i desember 2021. Prosjektet er under full utbygging fra fem anleggsområder, to ved Oslo sentrum, et stort anleggsområde på Åsland og to anleggsområder i Ski.

Hvis du besøker infosenteret, vil du møte én av disse representantene fra prosjektet: F.v. Gro Elden, Rakel Aarstad, Kathrine Kjelland, Carina Berglund, Gunnar Børseth, Nina Emilie Pay og Hege Holen. Foto: Thor Erik Skarpen