Igangsettingen er på et historisk høyt nivå, viser boligtallene for mars måned.

Historisk høy igangangsetting

Igangsettingen i 1. kvartal ligger 37 prosent over tilsvarende periode i fjor, viser tall fra Boligprodusentenes forening.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Også salget øker i 1. kvartal sammenlignet med samme periode i 2016.

Salget er tre prosent over fjoråret.

- Man må ta høyde for at påsken i 2016 var i mars, mens den i 2017 var i april. Men tallene for mars er historisk høye. Man må helt tilbake til tidlig 80-tall for å være på et så høyt igangsettingsnivå som nå, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

36.000 boliger årlig

Brutt ned på enheter det siste året, er det igangsatt 33.000 boliger noe som ligger litt under salget som ligger tett på 36.000 årlig.

Det er rekkehus og småblokker som øker mest i 1. kvartal.

- Salget av småhus ligger hele 45 prosent over samme kvartal i fjor, mens leilighetssalget ligger syv prosent under og salget av eneboliger ligger fire prosent under, opplyser Per Jæger.

Men i løpet av de siste tolv månedene, har eneboligproduksjonen holdt seg stabilt med 8.000 enheter.

Salget for de siste 12 månedene ligger 17 prosent høyere enn hva de gjorde de foregående 12 månedene. For igangsettingen ligger tallene 14 prosent over.

Vekst i Oslo

Tallene fra Boligprodusentene viser også at årstakten i Oslo nå ligger på 5.000 boliger. Så sent som i 2014 var tallet nede i rundt 3.000 boliger.

- Oslo trenger fortsatt mange nye boliger, men det er veldig gledelig at man har kommet opp på et høyt aktivitetsnivå. Klarer man å holde seg over 5.000 boliger over tid, så blir det kjempebra. Da tror jeg vi kan få dekket behovet i Oslo, sier Per Jæger.

- Balansen er mye bedre nå enn hva den har vært tidligere, men det er viktig at vi holder oss på dette nivået for å holde boligprisveksten under kontroll, legger han til.

Høyt i Akershus

Igangsettingen i Akershus ligger også på et høyt nivå med en årstakt på 5.000 boliger - det samme som i Oslo.

I andre pressområder, som i Sør-Trøndelag, ligger igangsettingstallet på i underkant av 4.000. Det er litt over behovet.

I Hordaland ligger tallet på rundt 3.000 boliger, mens Rogaland ligger rett bak nabofylket på antall igangsettinger.