Eidet omsorgssenter

Nye Eidet omsorgssenter ved Vatne i Haram kommune på Sunnmøre er utstyrt med kraftverk i begge ender.
På taket er det montert 1.000 kvadratmeter solcellepaneler og solfangere. Under bakken arbeider et grunn-
varmebasert varmepumpeanlegg.

Fakta

Sted: Eidet i Haram kommune på Sunnmøre

Prosjekttype: Helse/omsorgsbygg

Prosjektkostnad: 224 millioner kroner inkl. mva.

Bruttoareal: 6.900 kvadratmeter

Totalentreprenør: Ålesund Bygg

Totalentreprise: 150 millioner kroner ekskl. mva.

Arkitekt: Harald Hjelle Arkitekt

Landskapsarkitekt (LARK): Blå Landskapsarkitekter

Prosjektledelse: Olset

Rådgivere: RIE: HM Elektro l RIV og ITB-ansvarlig: Riksheim Consulting l RIBr og RIAku: Sweco

Entreprenører og leverandører: Grunnarbeid/utomhus: ACO
Anlegg l Prefab betongelement: Spenncon l Prefab betongtrapper: Cementprodukter l Bossug og skittentøyanlegg: Envac Norge l Rørarbeider: Uri & Sønn l Ventilasjonsarbeider: Kamo Entreprenør l Elektroarbeider: HM Elektro l Vindu og ytterdører: H-produkter l Taktekking: Vestlandstak l Kjøkken/innredninger: Grande Interiør l Hageanlegg: Sandal l Lås og adgangskontroll: Møre Beslag l Solcelleanlegg: Klar Energy l Skilting: Slyngstad reklame l Systemvegger, innerdører, himlinger: Byggmontering Møre l Baderomskabiner: Probad l Gulvbelegg, flis maling: Malermester Martin Uggedal l SD-anlegg: Hoist l Glassfasader/solskjerming: Fasadeprodukter l Brannsikring: RH Prosjekt

Dette må være et av landets mest energieffektive omsorgsbygg, og kanskje inntar det også plassen øverst på pallen. Andelen fornybar energi til oppvarming er over 90 prosent. Det bygningsmessige er godt over kravene til passivhusstandard.

Arkitekt Harald Hjelle sier til Byggeindustrien at det fra første dag har vært et veldig fokus på å unngå kuldebroer ved oppbyggingen av ytterveggene og ved vinduene.

– Det er over én kilometer vindusforinger i dette bygget, og i arbeidet med å unngå kuldebroer ved betongelementene rundt vinduene har det kommet opp noen nye løsninger, forteller arkitekten.

Hjelle er også godt fornøyd med hvordan live-oppdateringen av fremdriften har vært styrt gjennom dette prosjektet, i regi av prosjekteringsledelsen, Olset AS.

– Det har fungert veldig godt i praksis, selv om aktørene har sittet ulike steder i landet, sier han.

Stort løft

Eidet omsorgssenter har vært et stort løft for totalentreprenør Ålesund Bygg AS. Byggingen startet i august 2015 og prosjektet ble overlevert til byggherren Haram kommune til riktig tid. Uteanleggene skal først overleveres i mai, men det har med årstiden å gjøre.

– Det har vært veldig interessant og givende for oss å ha et hovedansvar for et så stort og inno-
vativt byggeprosjekt som dette, sier Pål Erik Sand i Ålesund Bygg AS. Han har vært med fra første spadetak og fram til overlevering.

Bygget er oppført i fem etasjer og har 70 beboerrom, hvorav fem leiligheter med eget kjøkken. Totalt er det cirka 420 rom i bygget. Hovedbæresystemet og ytterveggene er oppført med prefabrikerte betongelementer. Tak og etasjeskiller i hulldekkesystemer. Fasaden er ubrutt og det er lagt stor vekt på å unngå kuldebroer. Ifølge sivilingeniør Håvard Flisnes hos Riksheim Consulting AS i Ålesund holder bygget det han kaller passivhusstandard pluss. Det betyr at varmebehovet er mindre enn 25 prosent av normen for tradisjonelle bygg.

Energieffektivitet

Det er de tekniske løsningene knyttet til energieffektivitet, sikkerhet, komfort og trygghet som gjør dette bygget spesielt. I tillegg har bygget kraftverk i begge ender, i form av solcellepanel og solfangere på taket og et grunnvarmebasert varmepumpeanlegg som gjør at andelen fornybar energi til oppvarming kommer opp i over 90 prosent. Energien det er behov for å tilføre utenfra utgjør mindre enn 20 kWh per kvadratmeter, eksklusive teknisk utstyr.

– Det bygningsmessige er likevel det aller viktigste for å oppnå god energieffektivitet, sier Flisnes til Byggeindustrien. Det er stilt strenge krav til isoleringsgrad (U-verdier) på yttervegger, gulv, tak, vinduer og dører, og krav til minimale luftlekkasjer og kuldebroer.

Han forteller at det har vært en nitid gjennomgang av alle detaljer som kan redusere energibehovet. Det er tatt grep for å unngå kuldebroer i rammene rundt vinduene og fundamentene. På betong-
elementene er det satt inn plater med minimal varmeledningsfaktor. Dette har, ifølge Flisnes, ikke vært gjort tidligere i Norge. Et inntrukket bæresystem har også samme formål. Fasaden er ubrutt. Balkongene går ikke inn i bygget og lager kuldebroer.

– Jeg vil gjerne se det omsorgssenteret i Norge som har en mer avansert teknologi og som er mer energieffektivt enn dette, sier Flisnes.

Tekniske løsninger

Hele det store taket består av solcellepaneler og solfangere. Solcelleanlegget skal gi 145.000 kWh per år. I alt er det 606 paneler som utgjør til sammen 1.000 kvadratmeter.

I tillegg er det på taket 77 solfangere som gir varmtvann til bygget. Den dagen Byggeindustrien var på besøk var det fin marssol, en kald vind og bare noen få varmegrader utendørs. Temperaturen på varmtvannet fra solfangerne var 60 grader i den 6.000 liter store tanken i kjelleren. Kapasiteten på solfangerne er 54.000 kWh per år.

I tillegg til solcellepanelene og solfangerne er det installert en varmepumpe med åtte energibrønner som hver er boret 250 meter ned i grunnen som varmekilde. Varmepumpen produserer 51.700 kWh per år.

I bygget er det en serie med moderne, tekniske løsninger som styrt ventilasjon, bevegelses- og tidsstyrt rombelysning, solskjerming med screens som regulerer seg helt automatisk, nattsenking, dagsslysstyring på 60 prosent av belysningen, som innebærer at styrken på innelyset er avhengig av styrken på dagslyset. For å minimalisere bruken av varmtvann er det montert vannbesparende armaturer.

Ifølge Flisnes trenger ikke beboerne på omsorgssenteret være datakyndige for å bo der – for det meste virker helt automatisk.

I bygget er det 30 energimålere som kontrollerer alle energipostene i bygget. Disse må justeres for å fungere optimalt. Dette vil bli gjort i løpet av den første tiden bygget tas i bruk, fra 25. april.

Bygget har også en avansert søppelhåndtering og skittentøyhåndtering direkte fra alle etasjer som skal gi stor tidsgevinst.

Stolt ordfører

Ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) i Haram kommune er oppriktig stolt av nybygget på Eidet, mellom Vatne og Brattvåg. Krogsæter var byggmester før han ble ordfører, og kan dermed uttale seg både med byggfaglig tyngde og som politiker.

Nybygget skal erstatte tre tidligere insitusjoner i kommunen. Kommunen har plusset på 11 millioner kroner, hvorav Enova har gitt tilsagn om 3,4 millioner kroner, for å få et energieffektivt og teknisk avansert bygg. Ifølge ordføreren er motivasjonen både at Haram, som skipsbyggingskommune, ønsker å fremstå som innovativ og til og med som pilot. Men det handler også om klimautfordringene som han mener det er viktig å ta på alvor.

– Skipsbyggingen og skipsutstyrsproduksjonen i kommunen har lykkes fordi den har ligget i forkant. Det er et kompetansefortrinn å være først med det nyeste og beste. Som kommune vil vi gjerne bidra til at det øvrige næringslivet og det politiske miljøet er like innovativt. I offentlig regi er det vi har fått til her på Eidet enestående, også i hele fylket Møre og Romsdal, sier Krogsæter.

– Kan merutgiftene til energiløsninger gjennom slike løsninger også gi en driftsbesparelse som monner for kommunen?

– Det håper vi selvsagt, men hvis besparelse hadde vært eneste motivasjonen burde vi ha ventet litt. Det er ikke så lurt alltid å være aller først med et pilotprosjekt som dette, om kun egen økonomi skal være avgjørende. Her er det løsninger som aldri tidligere er utprøvd. Likevel har jeg stor tro på at dette skal bli veldig bra, sier ordføreren.

Kåre Beite har vært byggherrens prosjektleder. Han sier til Byggeindustrien at nybygget er blant de aller største kommunen har bygd. Han er tilfreds med det Ålesund Bygg som totalentreprenør har levert.


Flere prosjekter