Etterspillene etter rassikringsprosjektet rv. 255 Skåbuvegen ble stridens kjerne i konkflikten mellom Erling Rolstad og Statens vegvesen. Foto: Jørn Hindklev.

Erling Rolstad får ikke anke «utestengelsesaken» til Høyesterett

Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig slått fast at entreprenøren Erling Rolstad ikke får anke «utestengelsesaken» etter at entreprenøren var involvert i rassikringsprosjeken av rv. 255 Skåbuvegen.

Rassikring av rv. 255 Skåbuvegen i 2011-12 ble langt mer omfattende enn planlagt, og få kunne vel den gang ane at saken skulle bli advokatmat langt ut i 2017.

Konflikten startet med en anbudsjobb fra Statens vegvesen til 6,2 millioner kroner der entreprenøren Erling Rolstad skulle fjerne 14.000 kubikk fjell. Entreprenøren mente at jobben endte med 130.000 kubikk fjell. Til tross for ny avtale, påsto Statens vegvesen at det dreide seg om kun 99.000 kubikk og saken havnet i rettsalen.

Erling Rolstad saksøkte Statens vegvesen for 16 millioner kroner og vant frem i Nord-Gudbrandsdal tingrett. Statens vegvesen ble dømt til å betale Erling Rolstad 9,5 millioner kroner i tillegg til forsinkelsesrenter.

Krevde 30 millioner kroner

Men Erling Rolstad hadde enda en rettsprosess gående med Statens vegvesen. Entreprenøren mente at konflikten med Statens vegvesen om Skåbuvegen bidro til at han tapte andre oppdrag for Statens vegvesen. Kravet har vært på 30 millioner kroner.

Erling Rolstad skulle blant annet benyttes som underentreprenør da John K. Lien og Sønner etter en anbudskonkurranse fikk oppdraget med å bygge en gang- og sykkelveg i Lalm. Etter ny vurdering av saken gikk oppdraget til et selskap med cirka to millioner kroner høyere pris.

– Rolstad har etter dette vært utestengt fra å kunne ta oppdrag som gjelder sprengning og knusing for Statens vegvesen fram til sommeren 2015. Dette gjelder både som hovedentreprenør og underentreprenør. Rolstad mener tapet utgjør i størrelsesorden 30 millioner kroner, og krever erstatning etter rettens skjønn, har Erling Rolstad sin advokat Wilhelm Hopen tidligere uttalt til avisa GD.

Den såkalte «utestengelsessaken» gikk ikke Erling Rolstads veg hverken i tingretten eller lagmannsretten.

– Vi kan dokumentere svart på hvitt at vi har vært utestengt og er klare for å ta saken til Høyesterett hvis nødvendig, har daglig leder Egil Rolstad i Erling Rolstad tidligere uttalt til Byggeindustrien.

Daglig leder Egil Rolstad i Erling Rolstad var beredt til å ta "utestengelsesaken" for Høyesterett. Det får han ikke mulighet til. Foto: Einar Almehagen, GD.

Enstemmig ankeutvalg

Nå er det klart at det ikke blir noen flere runder i rettssystemet. Høyesteretts ankeutvalg har enstemmig forkastet anken til Erling Rolstad mot staten v/Samferdselsdepartementet.

«Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett, jf. tvisteloven § 30-4. Anken tillates derfor ikke fremmet. Ankemotparten har påstått seg tilkjent sakskostnader med 8 700 kroner. Påstanden tas til følge», står det i ankeutvalgets beslutning datert 4. april.

Erling Rolstads advokat har Wilhelm Hopen i advokatfirmaet Thallaug har ingen kommentarer til Høyesteretts ankeutvalgs beslutning når Byggeindustrien slår på tråden.

– Jeg ser at det har kommet en beslutning, men har ingen ytterlige kommentarer til den per i dag, sier han.

– Slik denne prosessen har utviklet seg. Burde det ikke vært satt en stopp mye tidligere?

– Jeg har ingen videre kommentarer i dag, sier han.