Nå kommer vårslippet i boligmarkedet for fullt

Påsken er over og mange som har flikket på boligene sine i løpet av høsten og vinteren er nå klare for å legge objektene sine ut for salg.

Våren er høytiden innen boligmarkedet – og nå i løpet av de første ukene etter påske åpnes til vanlig slusene i markedet – spesielt i de større byene. I fjor var dette vårslippet noe avdempet – man fikk mange steder rett og slett ikke det virkelige vårslippet man til vanlig ser innen boligmarkedet etter påsken. Nå spås det derimot at mange boliger er på vei ut – og enkelte mener at vi får tidenes vårslipp i Oslo.

Det vil definitivt også bli et marked med flere boliger til salgs i hovedstaden enn vi så i fjor, og det er selvsagt meget positivt. I fjor var underskuddet av boliger stort – noe som skapte en enorm prisstigning, som ikke er sunn i det lange løp.

I løpet av de siste årene har flere nye boligprosjekter kommet i gang og etter hvert vil disse også bli overlevert, som igjen kan være med på å skape bedre balanse i markedet. Nå er det også slik at flere velger å legge egen bolig ut for salg før de selv har kjøpt ny bolig. Også dette kan være med på å skaffe en bedre balanse i markedet, slik at det i mindre grad kun vil være selgers marked, med nær kaotiske tilstander på visninger og budkriger som tok helt av.

Dermed kan det nå være at boligmarkedet er i ferd med å sette seg noe, og at veksttakten vi har sett på prisnivået vil flate ut. Det er enkelte eksperter som også med tanke på utbyggingstakten av nye boliger og endringene i boliglånskravene, slår fast at prisfesten er over for denne gang. Vi er nok ikke like sikre på akkurat dette. For de riktige boligene vil det være et meget godt marked også i tiden fremover – men det er nok godt mulig at vi vil se et noe flatere marked, i hvert fall om man klarer å regulere bra med tomter slik at de fortsatt ivrige boligutviklerne kan bygge i stort tempo også de neste årene. Rentenivået fremover vil selvsagt også spille en stor rolle her, men fortsatt ser det ut til at renten skal holde seg lav en lang periode.

Vi går dermed en spennende boligvår i vente. Vårslippet vil komme i de fleste større markedene, og kjøperne er der – selv om flere er uenige i hvor mange kjøpere som faktisk er klare til å investere i boligmarkedet. De neste par månedene vil kunne gi en god pekepinn på hvordan boligåret 2017 totalt sett vil bli, men at prisveksten blir solid i år også er nokså sikkert.