Er vi klare for en ny OL-debatt?

I 2014 satte politikerne foten ned for planene om å arrangere vinter-OL i Oslo i 2022. Dermed var en lengre norsk OL-debatt over - og mange trodde nok at dette var det siste vi skulle høre om et norsk OL på lang tid. Nå har man imidlertid begynt å snakke om et nytt vinter-OL på Lillehammer.

Det fleste som har levd noen år husker nok godt de fantastiske februardagene vi var vitne til i levende live eller foran tv-skjermen fra Lillehammer i 1994. Disse lekene trekkes fortsatt frem som enestående i OL-historien. Fantastisk vintervær og gode norske prestasjoner, godt iblandet en stor dose nasjonalstolthet over hva vi fikk til, gjør at vi nordmenn har et meget spesielt forhold til disse vinterlekene. Som en stor vinternasjon innen idretten er det derfor naturlig at vi med jevne mellomrom tar opp igjen debatten om å ta på oss å arrangere lekene på nytt. Få hadde nok likevel ventet at Lillehammer ville tre inn i en OL-diskusjon allerede nå – så kort tid etter at både Tromsø og Oslo er blitt forkastet av både politikere og et for lunkent nasjonalt publikum. Derfor kan det være i tidligste laget å ta opp igjen debatten nå. Vi er nok ikke klare for å gå inn i en større OL-debatt - dette gjelder sannsynligvis idretten selv, folket og ikke minst politikerne som kan synes å ha drept interessen allerede før man er kommet skikkelig i gang på Lillehammer.

Det som har skjedd er at Lillehammer kommune har satt av 300.000 kroner til å bestille en konsulentrapport for å se på muligheten til få lekene tilbake til Mjøsbyen i 2026 eller 2030. Så får vi se hva som kommer ut av dette – men man kan nok med fordel vente noen år til om man har seriøse planer om å bygge opp den nasjonale interessen for et slikt arrangement.

Når det er sagt, burde selvsagt Lillehammer være en naturlig kandidat når vi faktisk er klare til å ta en grundig debatt på ny. OL har de senere årene fått et stempel som inneholder beskrivelser som stormannsgalskap og ses på en måte som arrangementer som er kommet ut av økonomisk kontroll. Det er blitt et gigantisk økonomisk løft om man skal ta på seg å arrangere OL nå, enten om det er vinter- eller sommerleker vi snakker om. Det betyr at søkerinteressen er for dårlig - og at mange land ser det som helt uaktuelt å arrangere leker i sine hjemland. Dermed kunne Lillehammer blitt et vendepunkt i en slik utvikling – slik man også argumenterte med for Oslo-lekene for noen få år siden. På Lillehammer har man jo faktisk mye av infrastrukturen intakt fra 1994-lekene – og kan med mindre endringer fungere fint som vertskap for nye leker. Noen utbygginger må selvsagt til, men man kan her få lekene tilbake til et mer normalt kostnadsnivå – om man ønsker. Her må selvsagt IOC si at dette er en mulig vei å gå - og ikke minst må det norske folk og politikerne få mer entusiasme rundt et slikt prosjekt. Det vil gå noe tid før dette er på plass. Det er selvsagt lov å starte en tidlig planlegging – men man må nok legge opp til et langsiktig perspektiv på et slikt arbeid.