Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Oslo må bla opp flere titalls millioner for tomt de ga bort

For 15 år siden fikk Helse Sør-Øst tomten gratis av Oslo kommune, men når kommunen nå vil etablere storbylegevakt der, krever det statlige helseforetaket markedspris.

Oslo kommune må kanskje betale 64 millioner kroner for tomten de for 15 år siden ga bort til Helse Sør-Øst, skriver Aftenposten.

Oslo kommune ønsker å bygge ny storbylegevakt på området til Aker sykehus. Dette er et område kommunen eide frem til 2002, før ansvaret for sykehusene vederlagsfritt ble overført fra kommunen til staten.

Nå som Oslo ønsker å bygge sin nye storbylegevakt på en del av den tomten som Helse Sør-Øst fikk gratis i 2002, vedtok styret i helseforetaket at «nødvendig tomt for oppføring av storbylegevakt avhendes direkte til Oslo kommune til markedsverdi».

Helse Sør-Øst vurderte i januar at tomten har en markedsverdi på omtrent 64 millioner kroner.

– Dette blir helt urimelig, sier leder for Høyres bystyregruppe og tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg til Aftenposten.

– Det er fornuftig å bygge storbylegevakten på tomten, samlokalisert med det fremtidige lokalsykehuset. Men det er det urimelig at kommunen skal betale staten for å få tilbake noe som den tidligere har gitt bort vederlagsfritt. Det blir ekstra urimelig når tomten skal brukes til helseformål. Storbylegevakten er dessuten mer enn en vanlig, kommunal legevakt, den skal utføre tjenester for innbyggerne som egentlig er helseforetakets ansvar. Oslo kommune må altså ikke bare betale for å få tilbake en tomt den ga bort, men også for å avlaste selgeren for oppgaver, sier han til avisen.

Kommunikasjonsrådgiver Frank Roar Byenstuen hos Helse Sør-Øst skriver i en e-post til Aftenposten:

«Gjeldende retningslinjer for kjøp og salg av eiendom mellom offentlige virksomheter forutsetter at dette gjennomføres med basis i markedsverdi for de aktuelle objektene. Det er enighet mellom Helse Sør-Øst og Oslo kommune om forutsetningene for gjennomføring av ervervet av den aktuelle tomten. Helse Sør-Øst vil også erverve tomter fra Oslo kommune i forbindelse med planlagt sykehusutbygging på Aker og Gaustad».