RIFs administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen. Foto: Nicolas Tourrenc.

RIF: - NTP mangler én viktig politisk ambisjon

- NTP er et historisk løft for samferdselsutbyggingen i Norge, men mangler en klar politisk ambisjon om å utvikle byggenæringen i Norge til en kompetansebasert og eksportrettet industri som kan konkurrere om internasjonale samferdselsprosjekter, sier administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF).

- Norge må sikre at vi for 1000 milliarder av fellesskapets midler ikke bare får mer asfalt og jernbanesviller, men også bidrar til å bygge en kompetansesterk og konkurransedyktig anleggsnæring som kan bli fremtidens eksportnæring for Norge. RIF savner en klar politisk ambisjon på dette i NTP og oppfordrer Regjeringen til å utarbeide en strategi for å sikre dette, slik myndighetene evnet innen oljenæringen, sier Skudal Hansteen i en pressemelding.

Utviklingen går fort og det er behov for økt digitalisering, innovasjon og ny teknologi for å bygge riktige og fremtidsrettede infrastrukturløsninger og få mer ut av hver krone som skal investeres.

- Her kan vi lære mye av de politiske strategiene som ble lagt da Norge bygget seg opp som en oljenasjon. Det ble lagt en klar politisk plan for hvordan man skulle øke norsk kompetanse gjennom strategisk samarbeid med annen utenlandsk spisskompetanse. På denne måten styrket vi norsk konkurransekraft slik at vi kunne eksportere vår kompetanse over hele verden, fortsetter Skudal Hansteen.

- Det samme kan vi gjøre innen infrastruktur. Det internasjonale behovet for infrastruktur er enormt og beregnet til 40 trillioner kroner av WEF. Kan den norske anleggsnæringen ta en bit av dette markedet, vil dette kunne bli Norges største og viktigste eksportnæring for fremtiden. Det forutsetter derimot at det foreligger politiske ambisjoner og en strategisk plan, avslutter Skudal Hansteen.