Kystverket kan fjerne alt etterslep på vedlikehold

Kystverket får midler til å fjerne hele vedlikeholdsetterslepet på lykter og sjømerker, fremgår det av Nasjonal transportplan som ble lagt fram onsdag.

Videre skal det satses mer på teknologi og digitalisering, det skal legges til rette for å få mer godstransport over på sjøveien og Stad skipstunnel skal bygges.

Det er planlagt brukt 31,2 milliarder kroner til Kystverket i stortingsmeldingen om Nasjonal Transportplan 2018–2029. Dette betyr i gjennomsnitt 2,6 milliarder hvert år i planperioden.

– Dette er en god transportplan for kysten og Kystverket. Vi får økte rammer til å ruste opp eksisterende infrastruktur, samtidig som vi gjennom nyinvesteringer og moderne teknologi er foroverlente og forbereder oss på en ny tid for sjøtransporten, sier kystdirektør Kirsti L. Slotsvik.

Tidligere transportplaner har gått over ti år. Nå har regjeringen utvidet planperioden til tolv år, og delt perioden inn i to seksårsperioder.

Planen legger opp til at etterslepet på navigasjonsinfrastrukturen fjernes i første seksårsperiode, mens vesentlige deler av vedlikeholdsetterslepet på moloer og kaier dekkes inn i løpet av tolvårsperioden.