Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Trond Joelson

NHO: Fortsatt en vei å gå for norsk økonomi

Det våres for norsk økonomi, og på område etter område peker pilene rett vei. Likevel venter NHOs økonomer at veksten blir lavere de neste årene.

– Markedsindeksen vår er nå omtrent på samme nivå som i 2012. Etter to år med fastlandsvekst på knapt 1 prosent årlig i gjennomsnitt, venter vi nå en vekst på om lag det dobbelte i år og neste år, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

NHOs ferske økonomibarometer , som tar pulsen på NHOs medlemsbedrifter, viser tydelig at stemningen og framtidstroen er på vei opp over hele landet, og i alle næringer. For fjerde kvartal på rad øker antallet bedrifter som er positive både til markedssituasjonen nå og til utsiktene framover.

Fall i oljeinvesteringene

Selv på Vestlandet vurderer nå et flertall av bedriftene markedssituasjonen som god, og samtidig er ledigheten på vei ned. NHOs økonomer spår at den gjennomsnittlige arbeidsledigheten vil ligge på 4,4 prosent i 2017, men falle til 4,2 prosent neste år og 4,0 prosent året etter.

Likevel er det fortsatt en vei å gå, advarer Dørum.

– Nedturen i oljevirksomheten er neppe over. Vi regner med fall i oljeinvesteringene også i år og neste år, med til sammen nye 15 prosent. Samtidig kan vi ikke forvente at oljeprisen skal tilbake til historisk høye nivåer, sier sjeføkonomen.

Lavere vekst

Dørum peker på at regjeringen i perspektivmeldingen som ble lagt fram forrige uke, legger til grunn en oljepris på 65 dollar fatet. Dessuten er forventet avkastning av oljefondet nedjustert til 3 prosent, og uttaket reduseres tilsvarende.

– Det betyr vesentlig mindre oljepenger til statsbudsjettet. Høyere oljepris betyr også økt kronekurs, hvilket svekker den kostnadsmessige konkurranseevnen til norske bedrifter. I tillegg drøyer omstillingene. En nær rekordhøy andel av investeringene går nå til boliger og offentlig investeringer, ikke til næringsvirksomhet, sier Dørum.

Veksten antas dermed å bli lavere og mer på linje med andre industriland – i underkant av 2 prosent årlig.

Tørt krutt

NHO mener omslaget den siste tiden avspeiler de mange støtdemperne som har hjulpet norsk økonomi over kneika: Lavere ledighet i andre regioner enn Vestlandet kan ha bidratt til å holde etterspørselen oppe. Lav arbeidsinnvandring og høyere studentvekst enn tidligere har trolig hindret sterkere økning i ledigheten. Fire moderate lønnsoppgjør på rad har brakt lønnsveksten ned på samme nivå som kostnadsveksten.

Dessuten har det kraftige fallet i kronekursen blitt omsatt i bedret konkurranseevne, mens rentekutt og signaler om fortsatt lave renter har holdt både prisene på og etterspørselen etter boliger oppe, og boligbyggingen er på sitt høyeste nivå på 35 år.

– Endelig har regjeringen Solberg på fire år økt oljepengebruken tilsvarende 2,75 prosent av Fastlands-BNP. Uten denne stimulansen ville veksten vært atskillig svakere og ledigheten høyere, fastslår NHOs økonomer.

– Samlet sett kan det hevdes at en kombinasjon av litt flaks og riktig innretning av politikken bidro til å avverge en større krise i norsk økonomi. Om noe, kan dette belyse verdien av å holde kruttet tørt, slik at man har handlingsrom i dårlige tider. For mye tyder på at politikken vil bli satt på prøve også fremover, advarer NHOs økonomer.