Illustrasjon: Lusparken Arkitekter

Slik blir det nye Helsearkivet  på Tynset

Lusparken Arkitekter har tegnet Norsk Helsearkiv på Tynset i Hedmark, som HENT og Statsbygg signerte for denne uken.

Norsk Helsearkiv opprettes for å digitalisere og bevare pasientjournaler og annen data fra norske sykehus for ettertiden. I kraft av sin betydning skal bygningen uttrykke soliditet og verdighet gjennom konstruksjoner, materialbruk samt arkitektonisk utforming og organisering. Arkitekturen gir en tydelig speiling av samtiden og utrykker byggets innhold og verdighet som nasjonalt viktig kulturbygg, skriver entreprenør HENT i en pressemelding fredag.

Bygget er planlagt direktefundamentert, hovedbæresystem for mellomlager, DSM datalagring og sokkel oppføres med betongkonstruksjoner, vegger, bjelker og søyler oppføres i kompakt betong, mens det i etasjeskiller og tak benyttes hulldekker. I øvrige bygningsdeler, produksjons- og kontorfløy samt garderobefløy, benyttes hovedbæresystem i trekonstruksjoner. Bjelker og søyler av limtre og etasjeskiller, tak og vegger oppføres i massivtre. Dekker og veggelementer av massivtre eksponeres også i interiøret, skriver HENT i pressemeldingen.

Gulv på terreng er slipt betong, mens øvrige gulv er oppforet, datagulv og Granabgulv. Utvendig kles bygningen med vedlikeholdsvennlig brent panel som børstes og oljes.

Det er i tidligfase utarbeidet et klimagassregnskap for bygget for å sikre 50 prosents reduksjon fra det relevante ikke-arealeffektiviserte referansebygget. I tillegg til arealeffektivisering, er det valgt konstruksjonsmaterialer i massivtre og lavkarbonbetong, skriver entreprenøren.

Byggearbeidene starter etter godkjenning av prosjektet i revidert nasjonalbudsjett. Etter planen skal bygget stå ferdig innen juni 2019.