Prestisjeprosjektene bidrar til å heve hele næringen

Hvert eneste år fullføres flere tusen prosjekter i den norske byggenæringen - og hvert enkelt av disse er årets viktigste byggverk for de som bygger og tar i bruk disse prosjektene - men det er likevel noen som skiller seg ekstra ut og står frem som virkelige merkeprosjekter. 

Onsdag kveld ble flere av disse hedret på Byggegallaen. Det er blitt en viktig tradisjon å kåre årets beste konstruksjoner gjennom prisene Årets Bygg og Årets Anlegg. Vinnerne ble i år E6 Frya-Sjoa og Sentralen i Oslo. Begge helt klart verdige vinnerne av hedersbetegnelsene. Samtidig ble også prisen Årets Trebyggeri 2016 delt ut på arrangementet – og denne prisen gikk til prosjektet Moholt50I50 i Trondheim.

Innen alle disse kategoriene var det nominert flere prosjekter, som alle i utgangspunktet kunne blitt plukket ut som vinnerne. Samtidig er det også veldig mange prosjekter som alle har vært nærme en nominering. Juryene i de ulike kategoriene har vurdert flere hundre prosjekter – og alle disse representerer på en meget god måte hva næringen kan prestere når den blir utfordret av krevende og dyktige byggherrer. Det finnes uendelig mye god kompetanse både blant arkitektene, rådgiverne og entreprenørene – og sammen skaper disse aktørene en rekke bygg- og anleggsprosjekter som virkelig kan stå frem som lysende eksempler hva byggenæringen kan få til.

Det er mange prosjekter som fortjener ros. Det man kan kalle hverdagsprosjekter kan være like viktige som merkebyggene, selv om de ikke får den samme oppmerksomhet som disse. Det er jo hverdagsprosjektene det er flest av, og det er hvordan utbyggingen av disse gjennomføres som er aller viktigst for næringens aktører.

Men merkebyggene har også flere viktige funksjoner, blant annet gjennom å flytte grenser. Dette kan være enten innen arkitektur, miljøhensyn, gjennomføring, samspill, kvalitet, materialbruk, kostnad, eller rett og slett gjennom hvordan brukerne opplever det ferdige prosjektet. Disse prosjektene som er med på å flytte grensene for hva næringen kan og ønsker å oppnå, kan være med på å heve de viktige prosjektene som ikke alltid trekkes frem – men som er avgjørende for at mange i Norge rett og slett får hverdagen til å gå opp – at vi har en god bolig å komme hjem til, eller en trygg og effektiv vei å benytte på vei til og fra jobb.