- Rengjøringsrevolusjon

Normann Olsen Maskin AS lanserer i disse dager en helt ny diamantbasert teknikk for rengjøring av stein-og betonggulv i Norge. De kaller det en rengjøringsrevolusjon.

Systemet er utviklet av HTC Sweden AB og tester i autentiske miljøer viser at gulvvedlikeholdskostnadene reduseres betydelig. Produktserien er patentsøkt globalt og skal markedsføres under navnet TWISTER. Lanseringen i Norge startet 1. november og skjer globalt senere i år og i løpet av 2006. Markedet er blant annet hotell, skoler, sykehus og andre hardt belastede interiører verden over. TWISTER er basert på en teknologi som skiller seg på avgjørende punkter fra de metoder som er standard for maskinell grovrengjøring i dag. Den nye teknikken innebærer at gulvflaten poleres med mikroskopiske diamanter, istedenfor den tradisjonelle metoden hvor man skurer med en skurerondell og kjemiske rengjøringsmidler. Diamantpoleringen gjør overflaten 100 prosent ren og forurensningsfilmen som bygges og fester seg på overflaten ved tradisjonell skuring, elimineres helt. Diamantpoleringen gir også, i følge Normann Olsen Maskin, bedre hygiene og høyglansede gulvflater. Metoden innebærer at bruk av kjemiske rengjøringsmidler nesten helt kan elimineres. Den rengjøringsvæsken som benyttes ved diamantpolering består av vann og en liten del miljøtilpasset middel for å ta bort vannets overflatespenning. For å møte en stor etterspørsel, bygger HTC Sweden AB ut en helautomatisert produksjonslinje på fabrikken i Søderkøping, Sverige, mens Normann Olsen Maskin A/S oppgraderer lager og logistikk. Satsningen på TWISTER danner grunnlaget for et nytt forretningsområde innen Normann Olsen Maskin A/S. Salget av TWISTER i Norge vil skje gjennom Normann Olsen Maskin A/S hovedkontor i Oslo og avdelingskontorer i Bergen, Stavanger og Trondheim. Diamantpoleringen er et teknikkgjennombrudd som Normann Olsen Maskin tror leder til store endringer i rengjøringsbransjen. Raskest tror de det vil gå i konkurranseutsatte virksomheter der god hygiene og pene gulv har stor betydning. Etter hvert satser Normann Olsen Maskin på at offentlig sektor, bl.a. skoler og sykehus, hurtig skal oppdage at det finnes en teknikk som kan spare store pengebeløp.

Under følger en mer inngående presentasjon av TWISTER:

TWISTER er bygget opp med en rondell med et belegg bestående av mikroskopiske diamanter, som sammen med en spesiell rengjøringsvæske som bryter vannets overflatespenning, lett polerer gulvoverflaten. Når metoden benyttes på et gulv som tidligere er rengjort med tradisjonell metode, utføres den nye prosessen i tre steg. Ved trinn 1 benyttes grovere slipemateriale i rondellene for å få en helt ren og enhetlig flate. Ved trinn 2 poleres det med finere kornstørrelser som gjør at glansen begynner å øke og i trinn 3 benyttes de fineste diamantene på rondellene for høyglanspolering. For kontinuerlig rengjøring og vedlikehold av den høyglanspolerte overflaten, benyttes deretter alene steg 3 rondeller. Prosessen fra første behandling frem til avsluttende høyglanspolering kan gjøres hurtig ved et intensivprogram dersom man hurtig ønsker et godt sluttresultat. Den kan alternativt gjøres med døgnintervall mellom hver rengjøring dersom lokalene benyttes daglig. Fra et forurenset og slitt steingulv frem til høyeste glans nås, kreves ca. 15-20 overkjøringer med en kombiskuremaskin. Med diamantbasert teknikk blir gulvet alltid blankt, nypolert og rent etter hver daglig rengjøring. Derved elimineres behovet for periodiske storrengjøringer. Kostnaden for den daglige rengjøring blir noe høyere med diamantpolering enn ved tradisjonell rengjøring. Imidlertid elimineres behovet for storrengjøringer og dette innebærer at årskostnadene for gulvvedlikehold senkes kraftig. Beregninger basert på tester gjort i en ICA MAXI butikk på ca. 4000 kvm i Sverige, viser at kostnadene blir lavere og man oppnådde en høyere og jevnere glans i gulvet sammenlignet med periodisk vedlikehold med kjemiske rengjøringsmidler og high speed som tidligere ble benyttet i storbutikken. I andre storbutikker hvor gulvvedlikehold tidligere har blitt utført med tradisjonelle metoder, som polish eller vokser, har det vist seg at det regelmessige vedlikeholdet er blitt utført med en enda større kostnadsgevinst. TWISTER-serien finnes i alle rondellstørrelser fra 8 27 .