Administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugl Håkon Haugli: Foto Heidi Widerøei

- Industrimeldingen krever økt IKT-kompetanse

– Det er behov for en massiv økning i IKT-kompetanse hvis regjeringen skal oppfylle industrimeldingens ambisjoner om at Norge skal være en ledende teknologi- og industrinasjon

 Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Torsdag legger statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland frem industrimeldingen, og begge har lagt vekt på at digitalisering og automatisering kommer til å prege norsk industri fremover.

– Industripolitikken må være todelt: Det er viktig med modernisering av eksisterende industri, men minst like viktig er utvikling av ny bærekraftig og digital industri, for eksempel innen energi, helse og bio-området. Det er ingen tvil om at digitalisering og automatisering vil være de store satsingsområdene for norsk industri de neste årene. Derfor er det behov for økt IT-kompetanse og mer samarbeid i det norske næringslivet, sier Haugli.

Han trekker frem tre rapporter som viser et massivt behov for IKT-kompetanse.

– På oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Damvad og Samfunnsøkonomisk analyse laget en rapport som viser at vi styrer mot et dramatisk underskudd på IKT-kompetanse. I "beste" fall vil være fjerde IKT-stilling stå ubesatt i 2030. Abelias omstillingsbarometer 2016 bekrefter at vi har gode breddeferdigheter i Norge, men at vi mangler spisskompetanse generelt, og innen IKT spesielt. Og bare for noen dager sider kom Menon med en rapport som viser at IKT-kompetansen i norsk næringsliv ligger bak land vi ønsker å sammenligne oss med, sier Haugli.

– Menon-rapporten viser at heving av IKT-kompetansen vil styrke en konkurransedyktig IKT-næring, og samtidig bidra til høyere verdiskaping i landet. De slår fast at det nettopp er industrien som vil ha aller mest nytte av en satsing på IKT i norsk næringsliv, sier han.