Byggenæringen klar til å ta store digitale skritt

Enkelte virksomheter og innen visse områder har byggenæringen vært, og er fortsatt, i front både i Europa og i verden i det å utvikle mer digitale arbeidsformer. Men for byggenæringen sett under ett, kan vi ikke skryte på oss å lede den teknologiske utviklingen.

Noen vil kanskje si at en tradisjonsrik næring som bygg og anlegg ikke skal være i front med å utvikle nye teknologier og lede store samfunnsmessige endringer. Dette er selvsagt feil. Er det noen næringer som har så mye å hente på å jobbe bedre og mer effektivt - og derigjennom skape tilsvarende store verdier, så er det nettopp byggenæringen. Ikke fordi vi jobber så lite effektivt og dårlig, men fordi gevinstene med å jobbe litt smartere er så enorme.

BNL-sjef Jon Sandnes pekte i sitt innlegg på Byggedagene på at det burde være fullt mulig å kunne spare 20 prosent av verdiene som er tenkt benyttet i Nasjonal transportplan gjennom å jobbe smartere. Dette vil i reelle tall si 200 milliarder kroner spart om man kan bruke nye teknologiske måter å gjennomføre prosjektene på og ikke minst jobbe smartere. Dette er enorme summer som kan komme samfunnet til gode. Dette viser også til fulle at en næring, som hvert eneste år omsetter for rundt 450 milliarder kroner kanskje er den næringen av alle som har mest å hente på å jobbe på nye måter.

Byggedagene ga onsdag helt klart inspirasjon og innspill til hvordan næringen kan og bør jobbe i tiden fremover – og i hvilken retning vi må gå. Arrangementet ga også mange eksempler på hvordan dette kan gjøres ute i næringen – men ikke minst ga dagen uttrykk for at dette krever en næring som vil noe. Aktørene i næringen må selv ta initiativ til at dette er en utvikling og en fremtid vi er klare til å møte – og da må vi for all del sørge for å ta på oss fremtidens utfordringer – før samfunnet rundt oss krever mer av oss enn det vi kan levere.

Derfor var det også spennende å se eksempler på virksomheter som har kommet seg opp og virkelig har startet på den digitale reisen. Ole Gjermundshaug og hans selskaps måte å arbeide med automatisering av anleggsmaskiner burde være en inspirasjon til andre. De er verdensledende innen denne måten å styre anleggsmaskiner på – og viser til fulle at det er mulig å lede an om man bestemmer seg for dette. Det er nettopp dette byggenæringenes digitale fremtid handler om.

Den nye måten å arbeide på kommer nå, og den kommer fort. Det må næringens aktører ta innover seg, og nå må vi begynne å løpe. Og gjør vi det, kan vi igjen havne i front. Men da må vi også løpe sammen. Vi kan ikke ha mange spredte initiativ. Vi trenger en felles digitaliseringsinnsats. På Byggedagene fikk vi mange gode innspill på hvordan dette i praksis kan gjøres – men da må vi faktisk også gjøre jobben. Vi tror næringen nå er klar til nettopp dette.