Martin Manthorpe, direktør forretningsutvikling i NCC Building, mener digitaliseringen vil gi byggenæringen vitalitet.

- Digitaliseringen blir byggenæringens Viagra

- Byggenæringen er verdens nest eldste bransje. Mens den eldste bransjen i verden har fått medikamenter som bidrar til vitalitet, vil den digitale omstillingen gi ny kraft og vitalitet til vår bransje, sier Martin Manthorpe, direktør forretningsutvikling i NCC Building.

–Statsminister Erna Solberg uttalte at vi må forenkle noe for å lykkes med industrialisering. Det er jeg ikke helt enig i. Med digitaliseringen vil kunne håndtere mer kompleksitet, sier Martin Manthorpe, direktør forretningsutvikling i NCC Building.

Han trekker frem at vi i fremtiden vil bygge smartere bygg som kan produsere energi.

– Vi skal også bruke digitaliseringen til å koble bygg sammen i «smartgrid», og innen få år vil vi dokumentere mye mer enn vi gjør i dag. Vi vil vite mye mer om hva vi putter inn i byggene våre. Vi vil heller ikke kun ha det håndfaste bygget, men også det virtuelle bygget i skyen, sier han.

Må målrette

Danske Manthorpe sier NCC jobber mye med digitalisering på en rekke fronter.

– Ipads har blitt et verktøy på byggeplassene. Vi bruker droner for å kartlegge massebalansen i anleggsprosjekter og kan hente ut mengder, sier han.

Manthorpe mener likevel at det som er interessant med digitaliseringen, er hvordan bransjen skal utnytte teknologien.

– Vi må målrette hvor vi skal ta ut effektene, sier han og legger til at aktørene i byggenæringen ut fra klodens klimautfordringer vil bli fremtidens helter.

Bedrifter i partnerskap med byene

– Klimautfordringen er uholdbar for kloden. Vår bransje spiller en rolle, og har et ansvar for å spille en rolle, men jeg er overbevist om at den digitale utviklingen vil være et verktøy som vil løse denne samfunnsutfordringen, sier han.

Manthorpe sier at bedriftene må gå i partnerskap med byene.

– Det er i byene vi fortetter ressursene, men det er også i de smarte byene mye av løsningene for klimautfordringene vil skje. Vi må begynne med å dele kunnskapen mellom de Skandinaviske landene og engasjere byene og kommunene, sier han.