Camilla Krogh. Foto: Trond Joelson

Slik vil Skanska lede an i sykehusbyggingen

Tidlig involvering og internasjonalt samarbeid er Skanskas plan for å lede an i dansen på sykehusbygging.

«Norsk sykehusbygging – Danse eller slåss?» var tittelen da konserndirektør Camilla Krogh i Skanska Norge talte for omtrent 500 deltakere i Byggedagene onsdag.

Mens sykehusprosjektenes enorme kompleksitet og omfang i visse tilfeller kan ende i slåsskamp, foretrekker Skanska-direktøren å danse seg gjennom prosjektene.

Det skal bygges sykehus for mer enn 100 milliarder kroner de neste 15 årene, og Krogh har et klart ønske om å være med i akkurat den dansen.

– Sykehusprosjekter er store og attraktive, både på grunn av omfang og størrelse og selve kompleksiteten i prosjektene, som lar oss utvikle egne, bærekraftige løsninger på de forskjellige utfordringene, fortalte hun.

På sykehuset i Vestfold – Tønsbergprosjektet har Skanska Norges første IPD-kontrakt sammen med CURA-gruppen og Sykehus i Vestfold HF.

IPD-modellen (Integrated Project Delivery) baserer seg på at kontraktspartene samarbeider tett i hele gjennomføringsfasen. Modellen er også slik at entreprenør med tekniske underleverandører og prosjekterende legger sin samlede fortjeneste i en felles pott for å skape felles incentiver for å gjennomføre prosjektet på den totalt sett beste måten for alle.

Selv om det ikke er prøvd i Norge før, er IPD vanlig i amerikanske sykehusprosjekt, og Skanska har dratt veksel på kolleger i Skanska USA, UK, Sverige og Finland.

–Jeg tror nok ikke vi hadde vunnet denne kontrakten uten samarbeidet vårt med Skanska internasjonalt, sier Krogh til Byggeindustrien.

På Tønsbergprosjektet har Skanska ambisjoner om å komme i mål med null skader, null tilfeller av arbeidslivskriminalitet og null byggefeil, 10 prosent lavere kostnad enn prosjekter det er naturlig å sammenligne seg med og hele 50 prosent raskere bygging.

– For å få til dette er det viktig å innse at man ikke alltid er best slik at man kan få hjelp fra de som faktisk er det, sier hun.