BundeByggs prosjektleder Olav Bjørnerås. Foto: Trond Joelson

BundeBygg: En spesiell rehabilitering

For Kristensamfunnet i Oslo nærmer BundeBygg seg slutten på en rehabilitering og ombygging som har inneholdt det meste av utfordringer.

– Selv om Kirkebygget sto ferdig så sent som i 1990, var det behov for både oppgraderinger og utbedringer, forteller BundeByggs prosjektleder Olav Bjørnerås.

– En lekkasje fra terrassen i sidebygningen og ned i garasjen hadde vært forsøkt reparert uten hell flere ganger. Nå er ikke bare lekkasjen tettet, vi har bygget en ny etasje på denne terrassen ved å etablere en ny vegg cirka 1,5 meter ut.

Planløsningen i den eksisterende første etasjen er helt ny, og det er satt inn heis og lagt inn trapp i bakveggen opp til andre etasje.

– Det var nok mer utfordrende riving enn vi noen forutså, både ved å rive vegger og dekker, og å plukke ned og nummerere den gamle granittfasaden stein for stein. Den ble satt på lager og er gjenbrukt som forblending på veggen som ble flyttet ut, forklarer Bjørnerås.

Det er boret 300 meter geobrønner som forsyner kirken med vannbåren gulvvarme og tappevann. Alle tekniske anlegg er nye, det er også lagt inn vanntåkeanlegg i forrommet til kirkerommet og overalt i nybygget. En ny tretrapp opp til galleriet er på plass. Fasaden på selve kirken er etterisolert, og det er skiftet kobbertekkingen på taket.

Arkitekt for prosjektet, både i 1990 og denne gang, er Inspiris AS. Selv om prosjektet ikke er på mer enn om lag 400 kvadratmeter, har det utfordringer som BundeBygg og Bjørnerås gjerne påtar seg.

– Jo, det er en interessant jobb. Ingenting her er standard, her er det ikke hundrevis av kvadratmeter med gipsplater som skal på plass. Det er et prosjekt som inneholder det meste, også mye pirkearbeid som krever uvanlige løsninger og høy presisjon, gode håndverkere er et "must" sier Bjørnerås.

Byggeindustrien kommer tilbake med en mer fyldig omtale av dette prosjektet.