Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

Nordea: Veksten i norsk økonomi tiltar

Økonomene i Nordea anslår at et rentekutt i Norge er lite sannsynlig. Samtidig mener de at det også skal mye til for at Norges Bank setter opp rentene.

I den nye utgaven av Nordeas makroøkonomiske rapport som ble publisert tirsdag, spår økonomene dette utfallet, forutsatt at den økonomiske veksten tiltar, at arbeidsledigheten faller og at boligprisene fortsetter å stige. De tror også at krona vil styrke seg når de økonomiske utsiktene er bedre.

I løpet av året regner de med at bunnen for oljerelatert virksomhet er nådd. Samtidig er investeringene på fastlandet i ferd med å ta seg opp, og igangsettingen av boliger øker kraftig.

I årene som kommer, vil forbrukernes kjøpekraft tilta som følge av lavere prisvekst, noe høyere lønnsvekst og flere i arbeid. Veksten i norsk økonomi blir etter hvert sterk nok til å få arbeidsledigheten ned, men det vil ta litt tid, fremgår det av "Nordea Economic Outlook".

Samtidig trekker sjeføkonom Kjetil Olsen fram noen faktorer som kan føre til renteoppgang:

– Skulle utviklingen i euroland overraske på oppsiden og om Den europeiske sentralbanken i løpet av 2018 signaliserer høyere renter, kan også en norsk renteoppgang komme på agendaen, sier Olsen.