Er «Siv-effekten» i ferd med å slå inn?

Fra årsskiftet innførte finansminister Siv Jensen strengere krav rundt boliglånsforskriften i Norge. Disse rammer hele landet, men i aller størst grad for de ønsker å kjøpe bolig i Oslo.

I korte trekk sier de nye reglene at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt, og at betingelsene for avdragsfrihet strammes noe inn. Egenkapitalen ved lån til sekundærbolig i Oslo ble økt til 40 prosent, mot 15 prosent for resten av landet. Det har hersket noe tvil om hvor hardt de nye reglene faktisk ville slå ut i markedet, og da spesielt i hovedstaden. Nå kan rapporter fra flere banker og eiendomsmeglere se ut til at vi er i ferd med å få en «Siv-effekt» i markedet. Trond F. Mellingsæter i Danske Bank til dn.no at det er i ferd med å bli full stopp i boligprisgaloppen, og han får støtte fra flere at markedet. Det er da spesielt markedet i Oslo som er i ferd med å kjøle seg ned i det vårvarmen er i ferd med å skylle innover landet. Det kan se ut til å være en tydelig trend at bankene strammer grepet og at flere får avslag på lånesøknader. Spesielt er det regelen som sier at man ikke kan ta opp lån som overstiger fem ganger inntekten som slår inn, men også egenkapitalkravet slår inn i hovedstaden.

Dette kan ramme flere grupper, men foreldre som skal kjøpe bolig til barna og typiske investorer som skal kjøpe bolig nummer to er de som rammes hardest. I utgangpunktet var reglene for Oslo nettopp også designet for å treffe denne gruppen, og være et bidrag i at prisene ikke skulle øke i samme fart som vi så i løpet av fjoråret. Samtidig rammer de nye reglene også de typiske førstegangskjøperne i større grad enn før, og de må da ofte lengre ut fra sentrumsnære områder for å få råd til å kjøpe boligene de ønsker.

Dermed er det nå blitt slik at det er færre folk på visning og flere boliger i markedet. Det er i utgangspunktet ikke krise at temperaturen i Oslo-markedet demper seg noe og at prisene ikke tar av i like stor grad som i fjor. Så gjenstår det å se hvilken effekt dette får på noe sikt. Det kan være at dette kun er midlertidig og at etterspørselen, og antall folk på visning, igjen vil ta seg opp når ting har gått seg mer til. Det kan også være at reglene på sikt gjør at flere rett og slett ikke får mulighet til å komme inn på markedet som de ønsker. Vi har tidligere sett at strengere lånekrav har gjort noe med markedet, og boligmarkedet er definitivt sensitivt for stemningsendringer – noe som kan gi uheldige ringvirkninger også utover kun boligmarkedet. Vi håper derfor at markedet vil stabilisere seg, og at bankene ikke er forhindret til å gi lån til de som faktisk har mulighet til å betjene sine boliglån. Vi trenger et boligmarked i balanse – og vi tror markedet vil gå seg til og at prisutviklingen vil fortsette jevnt oppover – for store deler av landet. Den enkle forklaringen på det, er at etterspørselen etter boliger fortsatt er relativt høy i store deler av landet.