Staples Lahaugmoen

Staples på Lahaugmoen, 22.3.2017. Foto: Trond Joelson, ByuggeindustrienStaples på Lahaugmoen, 22.3.2017. Foto: Trond Joelson, ByuggeindustrienStaples på Lahaugmoen, 22.3.2017. Foto: Trond Joelson, ByuggeindustrienStaples på Lahaugmoen, 22.3.2017. Foto: Trond Joelson, ByuggeindustrienStaples på Lahaugmoen, 22.3.2017. Foto: Trond Joelson, Byuggeindustrien
Picasa

Transformasjonen av den gamle militærleiren Lahaugmoen på Gjelleråsen like utenfor Oslo fortsetter, og nå er Veidekke-selskapet Norske Stålbygg ferdig med det nye sentrallageret for kontorrekvisitaselskapet Staples.

Fakta

Sted: Skedsmo i Akershus
Prosjekttype: Lager- og logistikkbygg
Bruttoareal: 26.000 kvadratmeter
Byggherre: Anthon B Nilsen Eiendom
Totalentreprenør: Norske Stålbygg, Veidekke Entreprenør
Kontraktssum: 173 millioner kroner ekskl. mva.
Arkitekt: ÅF Consult
Interiørarkitekt: SL Interiør & kontor
Prosjekteringsleder: Optimus Prosjekt Region Øst
Rådgivere: RIB og RIE: ÅF Consult | RIV: Bright | RIVA: COWI | RIBr: Norconsult | HMS-/SHA-koordinator: WSP Norge

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: Vestfold Klima og Ventilasjon | Sprinkler: Aqua Tech | Taktekking: Protan | Elektro: Xpert Installasjon | Rørlegger: NRA Øst | Fasade: Kingspan | Sprengning: Vestfold Fjellboring | Stålarbeider: AK Mekaniske | Aluvinduer og dører: GlassTeam | Adgangskontroll: Infotech | Maling og flislegging: Bygg & Mal | Kantine: Norrøna Storkjøkken | Heis: OTIS | Porter og lastehus: Port-Service Øst | Teppe og vinyl: Ragnar Andersson | Betonggulv: Twintec Scandinavia | Lås og beslag: Certego | Brannisolering: Christiania Brannteknikk | Solskjerming: Lady Persienneindustri | Systemvegger og himlinger: Modulvegger | Ståldører: Trygve Eliassen | Innerdører: Jeld-Wen Norge | Sykkel- og røykeskur: BioBag Norge | Radonsperre: Radontech

Anthon B Nilsen Eiendom AS overtok gjennom Lahaugmoen Næringspark AS den tidligere militærleiren fra Skifte Eiendom (Forsvaret) i 2005. Det utgjorde 282 dekar eiendom med til sammen 30.000 kvadratmeter eksisterende bygningsmasse. Eiendomsselskapet er godt i gang med å forandre den over 300 år gamle leiren.
Deler av den gamle bygningsmassen er gjort om til innkvartering for bygningsarbeidere, og totalt rundt 400 arbeidere har sitt hjem på tomten. I tillegg flyttet Sandvik Tamrock inn i et kombinert lager, verksted og kontorbygg. I sommer flyttet Hydex og Accelerator inn i et annet nytt bygg på området. Utviklingen av tomt og infrastruktur har gått sin gang, og nå er det Staples som snart er inne på Lahaugmoen.
– Vi vurderer Staples til å passe svært bra inn på Lahaugmoen, de hadde et behov for store arealer med stor takhøyde, noe vår tomt var rigget for. Med Staples sin sterke merkevare vil de være med på å befeste Lahaugmoen Næringspark sin posisjon i markedet på en god måte, sier prosjektdirektør Henning Sørlie i Anthon B Nilsen Eiendom til Byggeindustrien.

Tre lagerhaller
Staples har nå flere lagre rundt Oslo, men vil samlokalisere alt i det nye anlegget rett utenfor hovedstaden. Mesteparten av de 26.000 kvadratmeterne er lager. Selve lageret er delt opp i tre store haller for å tilfredsstille brannkravene. I den ene hallen settes det opp et stort robotlager til de over 10.000 forskjellige varene som skal inn i bygget.
På den den siden av bygget som vender ut mot E6 som skimtes i det fjerne er det en kontordel med kantine, samt at det er to mindre sjåførkontorer på hver side av bygget i første etasje. Utvendig er det en betongbrystning nederst, men selve fasaden består stor sett av sandwichelementer. Et større innslag av rød blikk ved inngangspartiet spriter opp lagerbygget, og gjorde sitt til at det oppfylte de estetiske kravene som Skedsmo kommune stiller til fasader som vender ut mot E6.
Gulvet i store deler av bygget ligger 1,20 meter over terrenget slik at lastebiler enkelt kan koble seg på lastehusene. Selve gulvene inne i hallene er fiberarmert betong. Dekkene på utsiden av bygget består stort sett av belegningsstein. Tanken er at trafikken skal flyte i en retning rundt bygget. Når man har arbeidet på tomten har man også tatt hensyn til Pilgrimsleden og Kongeveien. Akkurat i området som grenser opp med leden har man benyttet seg av gabioner som bygges opp fra belegningssteinen til den hellige stien.

Arbeidsfellesskap
Det var Veidekke-selskapet Norske Stålbygg som i et arbeidsfellesskap med Veidekkes bygg- og anleggsvirksomhet i Oslo fikk totalentreprisen til det nye Staples-bygget.
– Veidekke har benyttet mye egne ressurser for grunn- og betongarbeidene og Norske Stålbygg har montert sandwichvegger og beslag, mens øvrige arbeider er utført av underentreprenører forteller prosjektleder Hans Petter Dalen i Norske Stålbygg til Byggeindustrien. Han legger til at samarbeidet har fungert utmerket, og at kompetansen til de to selskapene utfyller hverandre.
Grunnarbeidene på tomten startet opp i august 2015. Flere gamle kaserner ble revet, og forurensede masser fra en gammel skytebane ble sanert og kjørt til godkjente mottak. Det har blitt sprengt ut en del fjell, og bygget står på en sprengsteinfylling.
– Det er et stort, men ikke noe komplisert bygg. Det består stort sett av preaksepterte løsninger. Det dukker alltid opp noen ting, men ikke noe stort. Staples er en internasjonal aktør, og de har hatt en nederlender som har fulgt opp prosjektet for leietageren. Kulturforskjeller har vært en liten utfordring, men ikke noe vi ikke har kunnet løse underveis, forteller Dalen.
Han understreker at tett dialog med leie-
tageren har vært viktig. Det nye robotlageret er nemlig ikke en del av Norske Stålbyggs kontrakt, men en egen entreprise. Det montasjeteamet kom inn i den ene hallen 1. januar, tre måneder før overlevering. Dalen & co har allikevel også hatt ansvaret for HMS-arbeidet på denne delen av prosjektet.
Byggherren utvikler også all infrastruktur knyttet til området. Det ble tidlig etablert et midlertidig nærvarmeanlegg på området som skal levere vannboren varme til hele næringsparken som nå erstattes av et større permanent nærvarmeanlegg.
– Det er gjennom de siste årene blitt etablert ny felles infrastruktur for hele næringsparken, som omfatter nytt nettverk for vann, avløp, brannvann, strømforsyning, mørk fiber og nærvarmerør, sier Sørlie. Veistrukturen internt på området samt adkomstveiene inn og ut av næringsparken er også oppgradert til kommunal standard inkludert en ny og supplerende adkomstvei inn til næringsparken.

Fortsetter samarbeidet
Både entreprenør og byggherre skryter av samarbeidet med hverandre. Så fornøyd er de med hverandre at de allerede er i gang med et nytt prosjekt.
– Anthon B Nilsen har gjennomført mange prosjekter med Norske Stålbygg. Vi opplever Norske Stålbygg som en profesjonell og god samarbeidspartner. De er allerede i gang med et nytt prosjekt for oss på Lahaugmoen, noe som bekrefter et godt samarbeid, forteller Sørlie.
Prosjektet han referer til bygges på nabotomta rett nedenfor Staples-bygget. Det såkalte Blomsterbygget skal huse et nytt sentrallager for Blomsterringen og Primaflor, og skal stå ferdig ved nyttår.
Som en del av Staples-kontrakten har også Veidekke gjort klart til et eventuelt nytt byggetrinn bestående av en ny hall, men noen beslutning om bygging er ikke tatt.


Flere prosjekter