Direktør i Murmesterens forening, Knut Asper, ser ikke bare positivt på framtiden i mureryrket, men er klinkende klar på at de er stor mangel på arbeidskraft. Foto: Rune Midtskogen, Fagrådet for våtrom

Murmester-leder frykter ufaglærte vil ta jobbene

Mangel på fagarbeidere og dårligere rekruttering kan snu opp ned på mureryrket, mener erfaren murmester.

– Vi må dessverre innse at statusen for mureryrket er lavere enn noen gang, men jeg håper dette vil endre seg; Norge mangler 4000 fagarbeidere årlig, og det er jobber å få i mureryrket om du har svennebrev. Det er flott og variert yrke. Jeg har aldri angret en dag på at jeg ble murer, sier direktør i Murmesterens forening, Knut Asper i en pressemelding.

– Jeg skal innrømme at jeg frykter at vi på sikt kan få samme tilstand som det er andre steder i Europa, hvor ufaglærte dominerer yrket, og at mestere og ledere styrer de ansatte og ufaglærte som en vanlig bedrift. Det er mange murere som gjør en kjempegod jobb, men på ROT-markedet har jeg sett mye som ikke er bra. Mange utenlandske firmaer sier de kan «alt» innen faget, men så enkelt er det ikke: I de fleste europeiske land går en ikke så bredt til verks i faget som vi gjør i Norge. Der finnes det for eksempel eksperter innen puss og flisarbeid. I Norge skal en murer mestre langt flere moduler som teglsteinsmuring, blokkmuring, puss og overflatearbeider for å nevne noen, legger han til.

Murmesteren legger mye av skylden for den dårligere rekrutteringen og tilstanden i faget på politikerne, og mener innføringen av kunnskapsløftet var «det avgjørende nådestøtet». Også murerfaget har slitt og sliter med frafall, selv om det årlig rekrutteres litt over hundre.

På landsbasis er behovet rundt 200 nye murere årlig.

– Med dagens utdanning, mistet hver elev rundt 700 timer praktisk læring i løpet av utdanningsløpet. Jeg er ikke i tvil om at 1+3 eller 0+4-modellen er den beste. Fra 2020 blir det kanskje andre boller, og det gleder vi oss til, sier han.

Han vier mye av arbeidsdagen til å reise rundt på skoler for å «selge inn» murerfaget, i tillegg gjennomføring av målinger og oppfølging av lærlinger.

– I Oslo og Akershus er har vi innført lærlingeplassgaranti. Så lenge du har bestått i alle fag og har lite fravær fra Vg1 og Vg2, er du sikret lærlingeplass. Selv om det er få klasser og elever i Oslo og Akershus, er tiltaket blitt tatt godt imot. Bransjen står klar til å ta imot de som måtte ønske det om de er kvalifisert. Kom til oss, sier Asper.