Statsbygg går foran - igjen

Statsbygg skal ha ros for at de benytter sin posisjon som en stor og innflytelsesrik statlig utbygger til å dra næringen i riktig retning innen flere saker. Dette har vi blant annet sett inn en HMS og i kampen mot arbeidslivskriminaliteten. Nå har de satt et nytt krav til alle som ønsker å jobbe for den statlige giganten.

Tirsdag skrev vi på lederplass på bygg.no om boforholdene som ikke alltid holder den standard man forventer rundt om i næringen vår. Enkelte tilbys ikke gode nok eller lovlige boforhold mens de er på jobb i byggenæringen – særlig gjelder dette utenlandske arbeidere. Dette er også en del av et større helhetsbilde. Statsbygg har nå bestemt seg for å innføre krav om at alle underleverandører som søker om pendlerstatus skal få dekket utgifter til reise, kost og losji. Dermed ønsker de å stoppe muligheten enkelte utenlandske aktører har hatt gjennom i et smutthull i regelverket.

De som har utbyttet dette smutthullet har hatt mulighet til å spare store utgifter, og dermed bidratt til å skape et skeivt konkurransebilde. Ved å unngå å betale utgifter til reise, kost og losji til pendlerne kan man selvsagt spare store summer og gå inn på langt lavere prisende kontrakter enn de som ikke benytter seg av dette smutthullet. Dette har av åpenbare grunner også blitt kritisert i harde ordelag av flere både i og utenfor næringen. Mange har pekt på at dette er en uholdbar situasjon der deler av den norske næringen kan risikerer å bli presset ut av konkurransen. Dette er noe vi ser innen både bygg og anlegg, og som rett og slett representerer en trussel mot den norske modellen.

Det er positivt at Statsbygg nå innfører et slikt krav, og forhåpentligvis vil dette også føre til at andre aktører følger etter og sørger for at man ikke kan utnytte dette smutthullet lenger – og at man får slutt på det som av mange har blitt oppfattet som en forvirring rundt hva som er lov og hva som ikke er lov.

I bakgrunnen lurer også den såkalte ESA-saken. I oktober i fjor ble det kjent at EFTAs overvåkingsorgan ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer - og de trakk her inn byggenæringen i sakskomplekset. ESA mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester. Denne saken er noe det jobbes hardt med av byggenæringens organisasjoner, og regjeringen har bedt ESA om mer tid til å gå gjennom problemstillingen. Det legges opp til at partene i arbeidslivet skal jobbe tungt med saken i tiden fremover. Dette er opplagt en sak som har potensiale til å endre hvordan den norske byggenæringen i dag fungerer, og vi håper for all del byggenæringen her vinner frem med sine synspunkter. Om ikke, kan det få store konsekvenser.