Grunneier-advokat om Rogfast-krangel: «Bortimot parodisk»

Vegvesenet krever 120 millioner kroner for tunnelmasser fra Rogfast fra grunneiere som ikke har bedt om å få massene tilført. Advokaten til en av grunneierne uttaler at saken har blitt en parodi.

– Saken er bortimot parodisk. Antakeligvis er det gått prestisje i saken, og Statens vegvesen argumenterer mot bedre vitende her, sier advokat Morten Cruys Magnus Sagen i Helliesen & co AS.

Sagen representerer Hemtoco Invest, som sammen med blant andre Randaberg kommune skal ta imot tunnelmasser fra Rogfast, skriver Stavanger Aftenblad.

Samferdselsdepartementet skal nå konkludere i tvisten.

Vegvesenet ønsker betalt

Grunneierne godtar ikke at Vegvesenet skal dumpe Rogfast-massene på deres eiendom og beholde rettigheter til massene, slik at prosjektet kan kreve en beregnet gevinst på 120 millioner kroner.

– Erstatningen kan aldri bli lavere enn null. Det offentlige kan gjennom ekspropriasjon ikke få penger fra dem tiltaket går ut over. Det viser rettspraksis og uttalelser som i saken er innhentet fra Norges fremste ekspropriasjonsekspert, Bjørn Stordrange, sier Sagen til Aftenbladet.

Advokaten viser til at når Vegvesenet vil gjennomføre et tiltak på privat grunn, så må de betale for byrden, ifølge loven.

– Vi sier at det er greit og at vi ikke trenger å få betalt. Men da sier Vegvesenet at vi egentlig krever betalt, i form av fyllmasser, og at verdien på fyllmassene er så stor at min klient ikke kan få dette gratis. Men min klient har aldri bestilt disse massene. Han har ikke noe valg – han må ta imot dem på sin eiendom. Det sier reguleringsplanen Vegvesenet fikk utarbeidet. De sier at massene i seg selv er betaling, men selve tiltaket kan aldri bli ansett å være betaling.

Kommunen klaget

Randaberg kommune, som også er grunneier i området, har påklaget ekspropriasjonsvedtaket.

Regionveisjef Helge Eidsnes i Statens vegvesen region vest har notert seg advokatenes uttalelser, men ønsker ikke å kommentere dette direkte, heter det i artikkelen på aftenbladet.no.

– Vi har hatt og har fortsatt et ønske om å ha en god og direkte dialog med grunneiernes representanter, sier Eidsnes.

– Statens vegvesen har behov for å deponere store mengder masser fra Rogfast-tunnelen fra flere steder, blant annet Mekjarvik. Vi har vært i dialog og forhandlinger med grunneiere for å se om vi kan komme fram til en avtale som er god for grunneierne og prosjektet. Så langt har vi ikke lyktes med det, sier han.