CoBuilder sponser åpenBIM-professorat i Cardiff

– En av de trangeste flaskehalsene når det kommer til digitalisering av byggenæringen i dag er manglende kompetanse på et høyere nivå. Skal vi lykkes med å høste selv morgendagens lavthengende gevinster av smartere prosesser, må vi investere i dag.

Dette sier gründer og daglig leder Lars Christian Fredenlund i coBuilder. En virksomhet som tidligere har investert tungt i utviklingen av felleseuropeiske, digitale og åpne BIM-formater. Formater ment å bidra til en helhetlig og hensiktsmessig digitalisering av byggenæringen.

– Digitaliseringen av byggenæringen vil gi positive konsekvenser for både mennesker og miljø. Jeg tør faktisk påstå at de positive ringvirkningene vil bli større enn det vi i dag kan forestille oss. Fremtiden krever dog folk med en dypere innsikt, større forståelse for prosessene og en grundigere kunnskap rundt digitalisering og åpenBIM. Ikke minst trenger vi skarpe, visjonære hoder som ser sammenhengene og kan stake ut veien videre på et internasjonalt plan, sier Fredenlund.

Selskapets første forsøk på å få til en fremtidsrettet ekspert-utdannelse innen BIM gjør derfor gjennom å sponse PhDen «Standardized BIM data streaming towards Real Time Proactive Decision Support for Infrastructure Asset Management» ved universitetet i Cardiff.

– Selv om vi i Norge har jobbet mye med utviklingen av standardene for åpenBIM, er det egentlig engelskmennene som har vært mest aktive når det kommer til implementering og praktisk bruk. Og da særlig innenfor offentlige byggeprosjekter. Markedet og industrien på de britiske øyer utvikler seg dynamisk og det er i et slikt miljø en kommende ekspert kan skaffe seg den nødvendige erfaringen og kunnskapen, sier Fredenlund.

Formålet med professoratet er å utvikle digitale verktøy for smart sanntids-behandling og administrering av prosjektdata i alle faser av ett større infrastrukturprosjekts livssyklus. Utfordringen er å gjøre dette mulig på tross av det store antallet aktører som er involvert i prosjektet, de enorme mengdene data som utveksles dem i mellom og det store faglige spriket. Utdannelsen skal derfor ha fokus på å finne tilfredstillende svar på hvordan digitale verktøy og prosesser på åpne standarder kan føre til effektiv optimalisering på tvers av hele prosjektet. Ja, på tvers av hele næringen.

– Den aktuelle kandidaten må enten ha en vitenskapelig bakgrunn fra dataverden, og da gjerne med solide kunnskaper innenfor analyse av Big-Data og Cloud-Computing, eller bakgrunn som ingeniør med innsikt i digital modellering, numerisk analyse og optimalisering, sier CEO i coBuilder UK, Nick Tune, som personlig skal jobbe tett med kandidaten og følge ham opp gjennom de tre og et halvt årene professoratet er estimert å ta.