Fra miljøparken som er etablert i Trondheim. Foto: AF Gruppen

Etablerer miljøpark for gjenvinning av forurenset masse på Østlandet

AF Gruppen, Esval Miljøpark og Gunnar Holth Grusforretning skal nå etablere det som skal være den første miljøparken for gjenvinning av forurenset masse på Østlandet. 

Eirik Wraal. Foto: AF Gruppen/Hans Fredrik Asbjørnsen

Målet er å gjenvinne 100 prosent av massene ved hjelp av ny miljøteknologi.

Metoden og teknologien er utviklet av AF gjennom flere år og benyttes på Rimol Miljøpark i Trondheim. Teknologien bidrar i dag med gjenvinning av inntil 80 prosent av massene som ellers ville havnet i tradisjonelle deponier. Rensemetoden løser flere miljøutfordringer i samme prosess.

– Den reduserer avfallets volum og bidrar til samfunnsmessige gevinster ved å gi deponiet lenger levetid. Teknologien gjør det enklere å håndtere massene, og reduserer farene ved deponilagring. Gjennom de siste årene har vi lykkes med å skape en forretningside samtidig som vi løser en miljøutfordring. Resultatet er deponiverdens «iPhone»,

metoden er kompakt, effektiv og høyteknologisk. Det finnes ingen tilsvarende anlegg på Østlandet. Det eneste anlegget som renser forurenset masse i dag finnes på Rimol Miljøpark rett utenfor Trondheim sentrum, sier Eirik Wraal, konserndirektør Miljø i AF Gruppen.

Miljøparken vil eies av AF Gruppen, Esval Miljøpark og Gunnar Holth Grusforretning. De tre aktørene vil etablere et felles selskap, Nes Miljøpark. Etableringen behandles i kommunestyret i Nes kommune 4. april. 

Komprimering til filterkaker.